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Dear Hans 

IASB ED/2013/1 Recoverable Amount Disclosures for Non-Financial Assets 

 

The Australian Accounting Standards Board (AASB) is pleased to provide its comments on 

the above-named Exposure Draft (ED).  In formulating its comments, the AASB considered 

the views received from Australian constituents.  The comment letters received are 

published on the AASB’s website. 

 

The AASB supports in principle each of the ED’s proposals. 

 

The AASB’s responses to the questions for respondents in the ED are set out in 

Appendix A.  These include:  

 

(a) a comment, in response to Question 2(c), on whether to amend paragraph 130(g) of 

IAS 36 Impairment of Assets for consistency with the additional disclosure 

proposed for paragraph 130(f)(iii) of IAS 36; and 

 

(b) some suggestions for minor amendments to the wording of IAS 36 proposed in the 

ED. 

 

If you have any questions regarding this letter, please do not hesitate to contact Jim Paul 

(jpaul@aasb.gov.au). 

Yours sincerely, 

 
Kevin M. Stevenson 

Chairman and CEO 

 

 

mailto:jpaul@aasb.gov.au
lisac
Text Box
AASB 10 April 2013
Agenda paper 3.11.1 (M130)



 

APPENDIX A 

 

AASB’s responses to the Questions for Respondents to ED/2013/1 
 

 

Question 1—Disclosures of recoverable amount 

The IASB proposes to remove the requirement in paragraph 134(c) to disclose the 

recoverable amount of each cash-generating unit (group of units) for which the carrying 

amount of goodwill or intangible assets with indefinite useful lives allocated to that unit 

(group of units) is significant when compared to the entity’s total carrying amount of 

goodwill or intangible assets with indefinite useful lives.  In addition, the IASB proposes to 

amend paragraph 130 to require an entity to disclose the recoverable amount of an 

individual asset (including goodwill) or a cash-generating unit for which the entity has 

recognised or reversed an impairment loss during the reporting period.   

Do you agree with the proposed amendments?  If not, why and what alternative do you 

propose? 

The AASB supports the proposed amendments in light of the explanation for them given in 

paragraphs BC1 – BC2 of the IASB’s Basis for Conclusions on ED/2013/1, and because 

the AASB considers the proposed amendments would obtain a better balance of costs and 

benefits. 

 

Regarding a drafting matter, the AASB notes that the proposed disclosure of recoverable 

amount in the proposed new part of paragraph 130(e) of IAS 36 Impairment of Assets 

would apply only to ‘impaired assets’.  This seems inconsistent with the lead-in of 

paragraph 130, which applies to “each impairment loss recognised or reversed during the 

period for an individual asset, including goodwill, or a cash-generating unit” (emphasis 

added).  The AASB considers that the disclosure requirement for recoverable amount 

should apply to all items covered by the lead-in of paragraph 130.  Accordingly, and for 

consistency with the expression used elsewhere in paragraph 130(e) in ED/2013/1, the 

AASB suggests making this change by adding the following underlined words to proposed 

paragraph 130(e) of IAS 36: 

 

“the recoverable amount of the impaired asset (cash-generating unit) and whether 

the recoverable amount of the asset (cash-generating unit) is its fair value less costs 

of disposal or its value in use”. 

 

Question 2—Disclosures of the measurement of fair value less costs of disposal 

The IASB also proposes to include in paragraph 130 the requirement to disclose the 

following information about the fair value less costs of disposal of an individual asset 

(including goodwill) or a cash-generating unit for which the entity has recognised or 

reversed an impairment loss during the reporting period: 

(a) the valuation technique(s) used to measure fair value less costs of disposal and, if 

there has been a change in the valuation technique, that change and the reason(s) for 

making it; [proposed paragraph 130(f)(i) of IAS 36] 
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(b) the level of the fair value hierarchy within which the fair value measurement of the 

asset is categorised in its entirety (without taking into account whether the ‘costs of 

disposal’ are observable); [proposed paragraph 130(f)(ii) of IAS 36] and 

(c) for fair value measurements that are categorised within Levels 2 and 3 of the fair 

value hierarchy, the key assumptions used in the measurement. [proposed 

paragraph 130(f)(iii) of IAS 36] 

Do you agree with the proposed amendments? If not, why and what alternative do you 

propose? 

Question 2(a) 

 

The AASB supports the proposed additional disclosure in paragraph 130(f)(i) of IAS 36, on 

the condition set out in the next paragraph below, because it would provide useful 

information for users and, together with the proposed additional disclosure in 

paragraph 130(f)(iii) of IAS 36, corresponds to most of the disclosure requirements in 

paragraph 93(d) of IFRS 13 Fair Value Measurement. 

 

The AASB considers that disclosure of valuation techniques, and changes therein, should 

only be required for fair value measurements categorised within Level 2 or
1
 Level 3 of the 

fair value hierarchy in IFRS 13.  This is because, consistent with paragraph 93(d) of 

IFRS 13, fair value measurements categorised within Level 1 of the fair value hierarchy 

(using a quoted price in an active market for identical assets) do not involve the use of 

valuation techniques. 

 

Therefore, the AASB suggests amending proposed paragraph 130(f)(i) along the following 

lines (changes to the ED’s wording are marked up): 

 

“(i) for fair value measurements categorised within Level 2 or Level 3 of the fair value 

hierarchy, a description of the valuation techniques(s) used to measure fair value 

less costs of disposal.  …” 

 

Question 2(b) 

 

The AASB supports the proposed additional disclosure in paragraph 130(f)(ii) of IAS 36 

because it would provide useful information for users and corresponds to the disclosure 

requirement in paragraph 93(b) of IFRS 13. 

 

  

                                                 
1
  The AASB notes that paragraph 93(d) of IFRS 13 refers to “fair value measurements categorised within 

Level 2 and Level 3 of the fair value hierarchy” (emphasis added).  The “and” makes the meaning of this 

phrase somewhat ambiguous because it could be read as requiring the measurements to be categorised 

within both levels of the fair value hierarchy.  This would be problematic given paragraph 93(b) refers to 

“the level of the fair value hierarchy within which the fair value measurements are categorised in their 

entirety”.  To improve clarity, the AASB suggests changing “and” to “or” in paragraph 93(d) of IFRS 13 

and using “or” in the new words proposed in this submission for paragraph 130(f)(i) of IAS 36 (see 

marked-up suggested text).  Similarly, the AASB suggests changing “and” to “or” in the reference to 

“Levels 2 and 3” in the first line of proposed paragraph 130(f)(iii) of IAS 36 (by using the phrase 

“Level 2 or Level 3”). 
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Question 2(c) 

 

The AASB supports the proposed additional disclosure in paragraph 130(f)(iii) of IAS 36 

because it would provide useful information for users and, together with the proposed 

additional disclosure in paragraph 130(f)(i) of IAS 36, corresponds to most of the 

disclosure requirements in paragraph 93(d) of IFRS 13. 

 

Nevertheless, the AASB considers that this additional disclosure (when the recoverable 

amount is measured at fair value less costs of disposal) is more extensive than the 

disclosures required in IAS 36 when recoverable amount is measured at value in use.  This 

is because proposed paragraph 130(f)(iii) would require each key assumption to be 

disclosed in respect of fair value less costs of disposal, whilst paragraph 130(g) of IAS 36 

presently does not require disclosure of key assumptions, except discount rates, in respect 

of value in use. 

 

In this regard, the AASB observes that paragraph BC1 in the Basis for Conclusions on the 

ED says the IASB “wanted to retain a balance between the disclosures about fair value less 

costs of disposal and the disclosures about value in use”.  The AASB suggests that, in order 

to retain such a balance if proposed paragraph 130(f)(iii) is added to IAS 36, the IASB 

should consider whether to require disclosure of each key assumption on which 

management has based its determination of value in use, in relation to paragraph 130(g) of 

IAS 36. 

 

In view of the due process steps that might be necessary if the disclosures in 

paragraph 130(g) of IAS 36 were to be extended, the AASB does not suggest delaying the 

amendments to IAS 36 proposed by IASB ED/2013/1.  Instead, the AASB suggests 

including proposals to extend the disclosures in paragraph 130(g) of IAS 36 along the lines 

above in the next set of Annual Improvements. 

 

Question 3—Transition provisions 

The IASB proposes that the amendments should be applied retrospectively for annual 

periods beginning on or after 1 January 2014.  The IASB also proposes to permit earlier 

application, but will not require an entity to apply those amendments in periods (including 

comparative periods) in which the entity does not also apply IFRS 13. 

Do you agree with the proposed transition method and effective date?  If not, why and what 

alternative do you propose? 

The AASB supports the proposed transition method and effective date, as the proposed 

timeframe should provide sufficient lead time for adopting the proposed amendments to 

IAS 36, while catering for the transition provisions for IFRS 13.  The AASB particularly 

supports permitting early application because it considers the proposed amendments to 

IAS 36 would improve financial reporting, and therefore the improved information should 

be available to users as soon as possible. 

 

The AASB also observes that, consistent with IAS 8 Accounting Policies, Changes in 

Accounting Estimates and Errors, retrospective application would not be required to the 

extent that it is impracticable.  Therefore, the AASB considers that requiring the proposed 
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amendments to paragraphs 130 and 134 of IAS 36 to be applied retrospectively should not 

be unduly onerous. 

 

Question 4—Other comments 

Do you have any other comments on the proposals? 

The AASB has no other comments on the proposals in ED/2013/1. 

 




