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AASB Staff Issues Paper on  
IASB Conceptual Framework Discussion Paper 

Sweep Issue on Section 5—Liabilities and Equity: 
‘Puttable Instruments’: Must an entity have equity? 

Introduction 

1 This paper raises for the Board’s consideration a sweep issue in respect of a topic 
regarding the conceptual distinction between liabilities and equity discussed at the 
Board’s September 2013 meeting (M133, Agenda Paper 8.2, paragraphs 38 – 41).  
That topic was the classification (as liabilities or equity) of puttable financial 
instruments that: 

 
“(a) give the holders a pro rata residual interest in the entity’s net assets …; but also 
 
(b) oblige the entity to deliver cash or other assets to the holders on liquidation, or 

on early redemption at an amount broadly equivalent to that pro rata share.” 
(IASB Conceptual Framework DP, paragraph 5.55). 

 
This topic is discussed in paragraphs 5.55 – 5.59 and Question 10(d) of the IASB DP, 
which are included in the attached extracts from the DP: see Agenda Paper 9.5. 

 
2 AASB project staff think this topic provokes a broader topic that should be addressed 

in the Board’s submission on the DP: namely, whether in concept it is necessary that 
an entity has equity.  (This paper does not limit that question to equity instruments; 
rather, it discusses whether an entity must have any equity, regardless of its source.  
Note also that the IASB DP does not state that all entities must have equity; it only 
expresses concern that the above-mentioned puttable instruments would not be treated 
as equity under IFRSs and says the IASB Conceptual Framework should provide a 
concept (or an exception to a concept) that underlies their treatment as equity under 
IAS 32 Financial Instruments: Presentation.  However, a logical extension of the 
IASB’s preliminary views noted in paragraphs 4(a) and 5 below would arguably be 
that any entity should treat the most subordinated class of instruments it issues as 
equity.)  In addition, Board members spoke to this broader topic at the September 
Board meeting.  Accordingly, this paper includes discussion of whether, in concept, it 
is necessary that an entity has equity. 

 
3 We are bringing back this topic as a sweep issue because of the introductory nature of 

its discussion at the September 2013 Board meeting (there was no staff 
recommendation in the agenda papers) and to discuss a possible treatment that was not 
addressed in either the staff issues paper or that previous Board discussion (see 
paragraphs 13 – 15 below). 

 
Refresher on the topic 

4 Question 10(d) of the DP (on page 105) includes IASB preliminary views that: 
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(a) if an entity has issued no equity instruments, it may be appropriate to treat the 
most subordinated class of instruments as if it were an equity claim, with 
suitable disclosure; and 

 
(b) identifying whether to use the approach in (a) immediately above and, if so, 

when, would be a decision for the IASB in developing or revising particular 
Standards. 

5 Paragraph 5.57 of the IASB DP also expresses an IASB preliminary view that: 

“… the revised Conceptual Framework should indicate that an entity should 
treat some obligations that oblige the issuer to deliver economic resources as if 
they were equity instruments.  … Arguably, this treatment might be 
appropriate if the obligations are the most subordinated (lowest ranking) class 
of instruments issued by an entity (such as some co-operatives or mutuals) that 
would otherwise report no equity.” 

Board members’ informal comments (September 2013 meeting) 

6 At the September 2013 AASB meeting, in a non-deliberative session Board members 
commented that they tentatively disagree with what appears to be the IASB’s 
preliminary view1 that the Conceptual Framework should indicate that, if an entity has 
issued no equity instruments, it may be appropriate to treat the most subordinated class 
of instruments as if it were an equity claim.  Board members said, tentatively: 

(a) they disagree because whether an entity has any equity should, in concept, be 
determined by applying the definition of a liability and the measurement basis 
or bases for the entity’s liabilities; 

(b) this reasoning in (a) above would be consistent with the IASB’s preliminary 
view that, in concept, the definition of a liability should be used to distinguish 
liabilities from equity instruments; and 

(c) options to put pro rata interests in the entity’s net assets back to the entity 
should be treated as liabilities (for the reasons in paragraphs 6(a) and 6(b) 
above), unless they can only be exercised upon liquidation of the reporting 
entity. 

7 Board members commented that they tentatively disagree with the IASB’s preliminary 
view that identifying when (if ever) to apply the treatment described in paragraph 4(a) 
above would be a Standards-level decision.  Board members said this is because the 
issue is conceptually significant and its resolution provides insights into the robustness 
of the proposed conceptual definitions of a liability and equity. 

8 Board members also commented that the possibility that, in concept, some entities 
have no equity arises for a range of entity types, such as co-operatives and mutual 
entities (as identified in the IASB DP) and also accumulation vehicles giving interest 
holders in those entities the right to put their interests to the entity in return for a 
transfer of assets from the entity (such as defined contribution superannuation plans, 
some managed investment schemes and some structured entities). 

                                                 
1  taking Question 10(d) and paragraph 5.57 of the DP together. 
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AASB project staff comments 

9 AASB project staff agree with all of the tentative views of Board members set out in 
paragraphs 6 – 8 above.  We think an exception should not be made in the IASB 
Conceptual Framework to the general principles that:  

(a) equity is the residual interest in the assets of the entity after deducting all its 
liabilities (paragraph 5.2 of the DP); and 

(b) consequently, a claim should not be classified as equity if it has the 
characteristics of a liability (unless the liability fails the criteria for 
recognition).  This should be the case even if the claim represents the most 
subordinated class of instruments. 

10 However, we think the puttable instruments described in paragraph 1 above should be 
treated as having both liability and equity components (for the reasons discussed in 
paragraphs 12 – 13 below), and thus that an exception to the general principles in 
paragraph 9 above is not needed to justify treating part of those instruments as equity. 

Measurement of liabilities arising from puttable instruments 

11 Paragraph 5.56 of the DP notes one of the main concerns with treating the puttable 
instruments described in paragraph 1 above as giving rise to liabilities is that, under 
IFRSs, they consequently would be required to be recognised at not less than the 
amount payable on demand.  It also notes that such treatment could therefore result in 
the entire market capitalisation of the entity being recognised as a liability (depending 
on the basis for calculating the redemption value of the financial instruments) and this 
liability amount could even result in the entity reporting negative net assets. 

12 AASB project staff disagree, in concept, with measuring such puttable instrument 
liabilities at an amount not less than the amount payable on demand.  For example, we 
think it would be conceptually consistent with the ‘spirit’ of the guidance on fair value 
in paragraph 24 of IFRS 13 Fair Value Measurement

2 to measure the fair value of 
such puttable instrument liabilities (prior to liquidation) at an amount that takes into 
account the probability of the put being exercised.  This is despite the guidance in 
paragraph 47 of IFRS 13 that: “The fair value of a financial liability with a demand 
feature (eg a demand deposit) is not less than the amount payable on demand, 
discounted from the first date that the amount could be required to be paid.”  If so, in 
concept, it should not be presumed that the measurement of such puttable instrument 
liabilities would preclude the recognition of equity. 

Additional issue 

13 Furthermore, we note that an issue that was not addressed in the previous staff issues 
paper on Section 5 of the IASB DP is “whether some or all of these puttable 
instruments should be separated into an embedded put option (for which a liability 
would be recognised) and a host equity instrument” (paragraph 5.58(b) of the DP).  
AASB project staff support that treatment because we think: 

                                                 
2  i.e. in relation to a liability, “Fair value is the price that would be … paid to transfer a liability in an orderly 

transaction in the principal (or most advantageous) market at the measurement date under current market 
conditions (ie an exit price) …”. 
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(a) the residual interest described in paragraph 1(a) above is an equity instrument; 
and 

(b) the obligation described in paragraph 1(b) above is a put option. 

14 Because this paper focuses on the conceptual analysis of such instruments, it does not 
explore how that treatment would be applied in practice (e.g. whether significant 
difficulties might be encountered in measuring the liability and equity components). 

15 Paragraph 5.58 of the DP indicates that the issue in paragraph 13 above would be 
considered by the IASB in a Standards-level project.  We think it should also be 
addressed in the Conceptual Framework ED. 

16 We note that choosing not to adopt a concept that the most subordinated class of 
instruments should be treated as if it were an equity claim might cause some entities to 
be identified, in concept, as having no equity.  This is because, for those entities, 
holders of the most subordinated class of instruments arguably do not hold a residual 
interest with the characteristics of equity (unlike holders of the puttable instruments 
described in paragraph 1 above).  We think that, in concept, it might be 
representationally faithful for some of the types of entities described in paragraph 8 
above to report no equity.  For example, this arguably would be the case for defined 
contribution superannuation plans, when members are collectively entitled to all of the 
plan’s assets after deducting amounts due to other creditors.  Payments to those 
members as a cohort would not be discretionary (even if ex gratia payments could be 
made to some members, these would affect the relative interests of different members, 
and not, from the plan’s perspective, whether it has a discretion to retain assets for 
other purposes); therefore, members’ rights to receive accumulated benefits would 
appear to be wholly liability in character. 

Questions for Board members 

Q1 Do you tentatively agree with AASB project staff’s view in paragraph 12 above that 
the IASB Conceptual Framework should not assume that the puttable instruments 
described in paragraph 1 above would, if classified as liabilities, be measured at an 
amount not less than the amount payable on demand? 

Q2 If so, do you tentatively agree that, in concept, it should not be presumed that the 
measurement of such puttable instrument ‘liabilities’ would preclude the recognition 
of equity? 

Q3 Do you tentatively agree with AASB project staff’s view in paragraph 13 above that 
such puttable instruments should be separated into an embedded put option (for which 
a liability would be recognised) and a host equity instrument? 

Q4 Do you tentatively agree with AASB project staff’s view that the issue in Question 3 
should also be addressed in the Conceptual Framework ED? 

Q5 Do you tentatively agree with AASB project staff’s view that the Board’s submission 
on the DP should argue that, in concept, for some entities it might be 
representationally faithful to depict them as having no equity (see paragraphs 8 and 16 
above)? 


	AASB Staff Issues Paper on  IASB Conceptual Framework Discussion Paper
	Sweep Issue on Section 5—Liabilities and Equity: ‘Puttable Instruments’: Must an entity have equity?
	Introduction
	Refresher on the topic
	AASB project staff comments



