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ISSUES PAPER
Recognition of Deferred Tax Assets for Unrealised Losses

Purpose

1

Form tentative views on the IASB proposals in [ASB ED/2014/3 Recognition of
Deferred Tax Assets for Unrealised Losses, decide key comments to be raised in the
AASB comment letter to the IASB (subject to feedback received from constituents),
and decide on the process for finalising the AASB’s comment letter.

This paper is structured to correspond to the questions asked by the IASB in
ED/2014/3. Due to the timing of the comment period for AASB ED 253 Recognition
of Deferred Tax Assets for Unrealised Losses, the issues raised in this paper do not
incorporate feedback from submissions received by the AASB. Staff will raise at the
December 2014 AASB meeting any significant issues included in the submissions
received that staff think have not already been adequately dealt with in this issues

paper.

Overall preliminary staff views on the proposals

3

Overall, staff agree with the underlying basis for the proposed amendments to IAS 12
and support making amendments to both IAS 12 as well as the non-mandatory
guidance accompanying IAS 12. However, staff think that the Board should consider
for inclusion in the AASB submission a general comment that various aspects of

IAS 12, including those relating to the recognition of deferred tax assets for unrealised
losses, would benefit from a limited review focusing on clarifying and improving the
principles underpinning IAS 12, rather than piecemeal amendments addressing
specific practice issues.

Existence of a deductible temporary difference

4

Question 1 of the ED pertains to the existence of a deductible temporary difference, as
follows:

The IASB proposes to confirm that decreases in the carrying amount of a fixed-rate
debt instrument for which the principal is paid on maturity give rise to a deductible
temporary difference if this debt instrument is measured at fair value and if its tax
base remains at cost. This applies irrespective of whether the debt instrument’s holder
expects to recover the carrying amount of the debt instrument by sale or by use, i.e. by
holding it to maturity, or whether it is probable that the issuer will pay all the
contractual cash flows.

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what
alternative do you propose?

Preliminary staff view

5

Staff agree with the underlying basis for the proposed amendment, including the
example illustrating paragraph 26(d) of IAS 12. However, staff suggest that drafting
amendments be made to the example to:
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(a) clarify that the debt instrument is measured at fair value in the entity’s financial
statements;

(b) clarify that the deduction of the tax base is to identify the amounts that are
deductible in determining taxable profit, rather than the deduction of the tax
base in determining taxable profit; and

(c) to conform the language to that currently employed in IAS 12; e.g. ‘through
use’ rather than ‘by use’.

Question to Board Members

Ql

Do Board members agree with the staff views in paragraph 5 above?

Recovering an asset for more than its carrying amount

6

Question 2 of the ED pertains to the accounting when recovering an asset for more
than its carrying amount, as follows:

The IASB proposes to clarify the extent to which an entity’s estimate of future taxable
profit (paragraph 29) includes amounts from recovering assets for more than their
carrying amounts.

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what
alternative do you propose?

Preliminary staff view

7

Staff agree with the inclusion of a paragraph similar to paragraph 29A. However,
staff think that the proposed amendment should also address the instrument that is the
subject of these amendments (i.e. where recovery of an asset carried at fair value for
more than its carrying amount is probable). Further, as previously communicated to
IASB staff (as directed by the Board at its April 2014 meeting'), staff think that it is
not clear whether the intention of the words “for more than its carrying amount” is to
capture a ‘fair value’ or a ‘cash flow’ notion. Accordingly, staff recommend that an
additional sentence be inserted following the proposed first sentence of

paragraph 29A, as follows:

“In estimating future taxable profit, an entity considers all expected future cash flows
associated with recovering the asset, including an asset to which a deductible
temporary difference is related.”

Question to Board Members

Q2

Do Board members agree with the staff views in paragraph 7 above?

1

Minutes of the April 2014 AASB meeting are available at:
http://www.aasb.gov.au/admin/file/content102/c3/AASB_Minutes M137_8-9_April 2014 unsigned.pdf



http://www.aasb.gov.au/admin/file/content102/c3/AASB_Minutes_M137_8-9_April_2014_unsigned.pdf
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Probable future taxable profit against which deductible temporary differences are
assessed for utilisation

8

Question 3 of the ED pertains to clarifying the amounts included in determining the
probable future taxable profit against which deductible temporary differences are
assessed for utilisation, as follows:

The IASB proposes to clarify that an entity’s estimate of future taxable profit
(paragraph 29) excludes tax deductions resulting from the reversal of deductible
temporary differences.

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what
alternative do you propose?

Preliminary staff view

9

Staff agree with the proposed amendment to paragraph 29. Staff note that a similar
paragraph was proposed as part of IASB Exposure Draft Annual Improvements to
IFRSs 2010-2012 Cycle and that the Board at that time did not object to the underlying
basis of the amendment. However, staff think that the second sentence in the proposed
paragraph 29(a)(i) is unnecessary, given the stem of the paragraph, and should be
deleted. Staff note that this view was also previously communicated to IASB staff per
the Board direction from the AASB April 2014 meeting.

Question to Board Members

Q3

Do Board members agree with the staff views in paragraph 9 above?

Combined versus separate assessment

10

Question 4 of the ED pertains to whether the tax effect of a deductible temporary
difference should be recognised as a deferred tax asset in combination with other
deferred tax assets, as follows:

The IASB proposes to clarify that an entity assesses whether to recognise the tax effect
of a deductible temporary difference as a deferred tax asset in combination with other
deferred tax assets. If tax law restricts the utilisation of tax losses so that an entity can
only deduct tax losses against income of a specified type or specified types (e.g. if it
can deduct capital losses only against capital gains), the entity must still assess a
deferred tax asset in combination with other deferred tax assets, but only with deferred
tax assets of the appropriate type.

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what
alternative do you propose?

Preliminary staff view

11

Staff agree with the proposed inclusion of paragraph 27A. Staff note that a similar
paragraph was proposed as part of IASB Exposure Draft Annual Improvements to
IFRSs 2010-2012 Cycle and the Board at that time did not object to the underlying
basis of the amendment.
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Question to Board Members

Q4

Do Board members agree with the staff view in paragraph 11 above?

Transitional provisions

12

Question 5 of the ED pertains to the proposed transitional provisions, as follows:

The IASB proposes to require limited retrospective application of the proposed
amendments for entities already applying IFRS. This is so that restatements of the
opening retained earnings or other components of equity of the earliest comparative
period presented should be allowed but not be required. Full retrospective
application would be required for first-time adopters of IFRS.

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what
alternative do you propose?

Preliminary staff view

13

14

Staff support requiring limited retrospective application of the proposed amendments
for entities already applying IFRSs. However, staff disagree with permitting, but not
requiring entities, to restate the opening retained earnings (or other component of
equity, as appropriate) of the earliest comparative period presented to avoid undue cost
and effort. Staff think that this creates diversity as to whether adjustments on adoption
of the proposed amendments are reflected as movements in the comparative period
results/position, or movements at the start of the comparative period. The staff
preference is for the IASB to require only limited retrospective application by
requiring prospective application to assets and liabilities existing on the date of initial
application of the proposed amendments, including any adjustments within equity on
that date.

Staff note the IASB view in paragraph BC25 of the ED that, with the exception of the
amounts that would have to be restated within equity, the accounting required by the
proposed amendments is for amounts and estimates at the end of the reporting periods,
and that the changes would be mechanical in nature. Staff are concerned that the
effect of proposed paragraph 29(a)(1) may result in the recognition of deferred tax
assets arising from deductible temporary differences from sources other than fixed rate
debt instruments. Accordingly, staff would also support limited retrospective
application in the form described by staff for that reason, and to avoid the use of
hindsight.

Question to Board Members

Q5

Do Board members agree with the staff views in paragraphs 13-14 above?

Other comments

15

In relation to the proposed Illustrative Example, staff think that the drafting of:




AASB 22-23 October 2014
Agenda paper 7.2 (M141)

(a) paragraphs IE5-IE6 could be improved to avoid confusion as to whether earlier
versions of IFRS 9 permit such instruments to be measured at fair value
through other comprehensive income;

(b) the last sentence of paragraph IE22 could be clarified to reflect that Entity Z
will collect only part of the difference of CU28,571 in 20X2; and

(c) paragraph IE34 is confusing as it includes as part of the calculation the taxable
profits considered as part of Step 1. Staff think that this is driven by the
description of the application of paragraphs 28-29 of IAS 12 as a two-step
approach rather than an ‘if not, then’ approach.

In addition, paragraph IE30 notes that a deferred tax asset would not be recognised in
relation to Debt instrument C. Staff are unclear why the application of
paragraph 29(a)(i) would not give rise to a deferred tax asset in this instance.

Question to Board Members
Q6 Do Board members agree with the staff views in paragraphs 15 above?

Q7 Are there any other issues in relation to the proposed amendments that the Board wishes to
raise to the JASB?
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