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Level 7, 600 Bourke Street 

MELBOURNE  VIC  3000 

Postal Address 

PO Box 204 

Collins Street West  VIC  8007 

Telephone: (03) 9617 7600 

Facsimile: (03) 9617 7608 
 

2 March 2015 

Mr Hans Hoogervorst 
Chairman 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 

Dear Hans 

AASB comments on IASB Exposure Draft ED/2014/5  

Classification and Measurement of Share-based Payment Transactions 

The Australian Accounting Standards Board (AASB) welcomes the opportunity to provide 
comments on IASB ED/2014/5 Classification and Measurement of Share-based Payment 

Transactions.  In formulating its comments, the AASB sought and considered the views of 
Australian constituents through comment letters and other consultation.  The comment 
letters received are published on the AASB’s website. 
 
The AASB supports the IASB’s efforts to address diversity in practice arising from the 
implementation of IFRS 2 Share-based Payment Transactions and generally agrees with 
the IASB’s proposed amendments to the three issues identified in IASB ED/2014/5.  
 
The AASB’s responses to the specific matters for comment in ED/2014/5 are included in 
the Appendix to this letter. 
 
If you have queries regarding any matters in this submission, please contact Kala Kandiah 
(kkandiah@aasb.gov.au). 
 

Yours sincerely 

 
Kris Peach  
AASB Chair 

 



 

APPENDIX 

 

AASB comments on IASB ED/2014/5 Classification and Measurement of Share-based 

Payment Transactions 

 

Question 1 

The IASB proposes to clarify that accounting for the effects of vesting and non-vesting 
conditions on the measurement of a cash-settled share-based payment should follow the 
approach used for measuring equity-settled share-based payments in paragraphs 19–21A of 
IFRS 2. 

Do you agree? Why or why not? 

The AASB notes that the ‘fair value’ of share-based payment transactions should be 
measured in accordance with the specific guidance in paragraph 6A of IFRS 2 for 
measuring the impact of vesting and non-vesting conditions and not in accordance with 
IFRS 13 Fair Value Measurement.  The AASB also notes that the accounting for a cash-
settled award that includes a service condition in Example 12 of the Implementation 
Guidance in IFRS 2 is consistent with the accounting for the effect of a vesting condition 
(other than a market condition) in an equity-settled award and is not consistent with the 
remeasurement for all the uncertainties at each reporting date. 
 
Consequently, the AASB agrees with the proposals that the accounting for the effects of 
vesting and non-vesting conditions on the measurement of a cash-settled share-based 
payment should be based on the analogy of the accounting treatment for an equity-settled 
share-based payment transaction. The AASB also agrees with the IASB’s observation that 
measuring the fair value of the liability incurred in a cash-settled share-based payment 
transaction by analogy to the guidance for equity-settled share-based payment transactions 
would be easier to apply in practice (paragraph BC4 of IASB ED/2014/5). 
 
Question 2 

The IASB proposes to specify that a share-based payment transaction in which the entity 
settles the share-based payment arrangement net by withholding a specified portion of the 
equity instruments to meet the statutory tax withholding obligation should be classified as 
equity-settled in its entirety. This is required if the entire share-based payment transaction 
would otherwise have been classified as an equity-settled share-based payment transaction 
if it had not included the net settlement feature. 

Do you agree? Why or why not? 

The AASB agrees with the proposed amendments as the economic substance of the 
relevant share-based payment transaction is that the entity settles the share based payment 
entirely in equity instruments and separately, yet simultaneously, repurchases a portion of 
those equity instruments to settle the tax obligations of the counterparty, to which 
paragraph 29 of IFRS 2 applies. The AASB considers that the entity is acting as an agent in 
paying cash to the taxation authorities, because the tax obligation is the employee’s 
obligation, consistent with View 2 in paragraph BC12 of ED/2014/5. The AASB also 
acknowledges that the alternative approach considered by the IASB (View 1 in paragraph 
BC10(a) of ED/2014/5) would impose undue burden on entities. 
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Question 3 

The IASB proposes to specify the accounting for modifications to the terms and conditions 
of a cash-settled share-based payment transaction that results in a change in its 
classification from cash-settled to equity-settled. The IASB proposes that these transactions 
should be accounted for in the following manner: 

(a)  the share-based payment transaction is measured by reference to the modification-date 
fair value of the equity instruments granted as a result of the modification; 

(b)  the liability recognised in respect of the original cash-settled share-based payment is 
derecognised upon the modification, and the equity-settled share-based payment is 
recognised to the extent that the services have been rendered up to the modification 
date; and 

(c)  the difference between the carrying amount of the liability as at the modification date 
and the amount recognised in equity at the same date is recorded in profit or loss 
immediately.  

Do you agree? Why or why not? 

The AASB agrees that the replacement equity-settled share-based payment transaction 
should be measured by reference to the modification-date fair value of the equity-settled 
share-based payment, because the modification-date should be viewed as the grant date of 
the replacement equity-settled share-based payment in accordance with the definition of 
‘grant date’ in IFRS 2 . 
 
The AASB also agrees that the liability recorded in respect of the original cash-settled 
share-based payment should be derecognised upon the modification and the equity-settled 
share-based payment should be recognised to the extent that service has been rendered up 
to the modification date; and the difference between the carrying amount of the liability as 
at the modification date and the amount recognised in equity as at the same date should be 
recorded in profit or loss immediately. This reflects the remeasurement of the liability to the 
settlement amount in accordance with paragraph 30 of IFRS 2 and is consistent with the 
IASB observation in paragraph BC19 of ED/2014/5 that at the original grant date of cash-
settled share based payment there was a shared understanding that the entity would pay 
cash for services to be rendered by the counterparty. However, at the modification date, the 
entity and its counterparty have a new shared understanding that the entity would issue 
equity instruments to the counterparty. 
 
Question 4 

The IASB proposes prospective application of these amendments, but also proposes to 
permit the entity to apply the amendments retrospectively if it has the information needed 
to do so and this information is available without the use of hindsight. 

Do you agree? Why or why not?  

The AASB agrees with the proposed transition requirements, when considering the 
proposed amendments collectively. This makes the transition requirements straight-forward 
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and also enables an entity to apply the amendments applicable to it retrospectively if the 
entity has the information necessary to do so. 


	Question 1
	Question 2
	Question 3
	Question 4

