
Proposed Int. sub 5

I 
III 

I 

Mr Bruce Porter 
The Acting Chairman 
Australian Accounting Standards Board 
PO Box 204 
COLLINS STREET WEST VIC 8007 

31 March 2009 

Our Ref: drlkl 

Dear Bruce 

Oeloilte Touche Tohmatsu 
ABN 74 490121 060 

180 Lonsdale Street 
Melbourne VIC 3000 
GPO Box 78 
Melbourne VIC 3001 Australia 

OX 111 
Tel: +61 (0) 3 9208 7000 
Fax: +61 (0) 3 9208 7001 
www.deloitte.com.au 

Invitation to Comment Proposed Interpretation lOXX Australian Superannuation 
Contributions Tax for Defined Benefit Plans 

Thank you for the opportunity to comment on the Australian Accounting Standards Board 
(AASB) Proposed Interpretation 10XX Australian Superannuation Contributions Tax/or 
Defined Benefit Plans (Interpretation 10XX). 

We do not believe that the AASB should proceed with the finalisation and issue of 
Interpretation 10XX, and would strongly recommend that instead the AASB work with the 
International Accounting Standards Board (IASB) on resolving this matter. 

The reason for our objection is Interpretation 10XX represents the elimination of accounting 
policy options under Australian Accounting Standards that are available to entities that report 
under 'pure' International Financial RepOliing Standards (IFRS), which may be seen as 
inconsistent with the AASB's objectives in relation to full convergence with IFRS and result 
in a lack of global comparability. 

We note that at the March 2009 IASB meeting the Board specifically considered the issue of 
tax relating to pension costs. It is our understanding, based on our observer's notes, that the 
Board agreed with the staff recommendation i.e. to amend the definition of return on plan 
assets so that it includes any tax that has not been included in the actuarial assumptions used 
to measure the defined benefit obligation. This would be consistent with the approach taken 
for administration costs and would ensure that the tax is not double counted or not reflected at 
all. It would also be consistent with the principle underlying lAS 19 that employers should 
measure employee benefits at their ultimate cost. 

Furthermore, we recommend that the AASB work with the IASB to consider a fhrther related 
issue which is also subject to divergent interpretation to ensure this issue is not overlooked in 
any amendments to lAS 19. While most commentators would accept that when an employer 
sponsor recognises a defined benefit deficit it should recognise the contributions tax which 
would be incurred on funding the deficit in order to recognise the ultimate cost of reducing 
the deficit in the plan; the position is less clear when the defined benefit plan is in surplus. 
While Agenda Paper 8I for the IASB March 2009 meeting addressed the situation when the 
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defined benefit plan is in deficit (see point 7) it failed to address the situation when the plan is 
in surplus. For many years this issue has been the subject of divergent interpretation between 
both actuaries and accountants and it is not specifically addressed in Interpretation 10XX. We 
believe the wording in paragraph 11 of Interpretation 10XX is extremely subtle in referring to 
the contributions tax payable by the plan and hence will be open to interpretation in the 
absence of further clarification. We understand that some commentators would continue to 
interpret tIllS wording as permitting an employer sponsor to gross up a surplus for the 
contributions tax that would have been incurred on contributions to settle the liability this 
surplus negates. 

If you have any questions concerning our comments, please contact Darryn Rundell on 
(03) 9208 7916. 

Yours sincerely 

a~F7~~~~ 
Darryn Rundell 
Partner 
Deloitte Touche Tohmatsu 




