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EO 166 Improvements to Australian Accounting Standards 

Grant Thornton Australia Limited (Grant Thornton) is pleased to provide the Australian 

Accounting Standards Board with its comments on Exposure Draft ED 166 'Simplifying 

Earnings per Share: Proposed A.mendments to AASB 133 which is a re-badged copy of the 

International /\ccounting Standards Board's Exposure Draft 'Exposure Draft Simplifying 

Earnings per Share: Proposed Amendments to II\S 33. Gmnt Thornton's response reflects 

our position as auditors and business advisers both to listed companies and privatel), held 

companies and businesses. 

This submission has benefited with input from our clients, Grant Thornton International 

which will be finalising a global submission to the L�SB by its 5 December 2008 deadline, 

and discussions with ke)' constituents. 

\'\'e broadly support the proposals contained in the 1:\SB's ED, and wc have responded in 

the attached l\ppendix, in the few instances where our views differ from the ED's 

proposals. 

If ),ou require any further information or comment, please contact me. 

Yours sincerely 
Glv\NT THORNTON AUSTIV\LL\ LIMITED 

[(eith Reilly 
National Head of Professional Standards 
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Appendix 1: 

Responses to Exposure Draft Questions 

Exposure Draft Simplifying 

IAS 33 

per Share: Proposed Amendments to 

Question 1-Mandatorily convertible instruments and instruments issuable for little 
or no cash or other consideration 

Paragraphs 18 and 19 of the exposure draft propose that the weighted average 
number of ordinary shares should include only instruments that give (or are deemed 
to give) their holder the right to share currently in profit or loss of the period. If 
ordinary shares issuable for little or no cash or other consideration or mandatorily 
convertible instruments do not meet this condition, they will no longer affect basic 
EPS. 

a Do you agree that the weighted average number of ordinary shares for basic 

EPS should include only instruments that give (or are deemed to give) their 

holder the right to share currently in profit or loss of the period? Why or why 

not? 

b Does the exposure draft apply this principle correctly to mandatorily 

convertible instruments and ordinary shares issuable for little or no cash or 

other consideration? Why or why not? 

Before turning to the specific (]uestions, we comment that we believe that paragraphs 15 � 

20 (addressing the denominator in the basic EPS calculation) should be expressed more 

clearly. In particular, we believe these paragraphs do not distinguish adequately between (i) 

the circumstances in which basic E.PS is determined for more than one class of share (or 

participating interests); and (ii) how the calculate the number of shares (or participating 

interests) in each EPS denominator. 

\'\/e have the following specific comments with regard to clarity: 

.. Paragraph 17 addresses the timing of inclusion of ordinary shares and states that such 

shares are included from the date the holder has the right to share currently in profit or 

loss for the period. This would normally be the date from which the holder of a share (or 

right to a share) is entitled to receive dividends. However, the specific application 

guidance in A8�9 is largely unchanged from current IAS 33. That guidance generally 

requires that shares are included from the date the consideration is receivable. I t is not 

therefore evident that the guidance in A8�9 is consistent with the new principle as 

described. 
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" Paragraph 18 is unclear and confusing for a number of reasons. \ve recommend that this 

paragraph is redrafted (and possibly) repositioned to explain that its purpose is to set out 

types of instrument that trigger a requirement more than one basic EPS calculation (in 

accordance with the two-class method). In addition: 

:.1 

this paragraph refers to 'instruments that give the holder the right to share in profit or 
loss for the period'. The word 'currently' does not appear. Consequently, it is not clear 
that this aspect of the principle described in the above question is faithfully ref1ected in 
the text of paragraph 18; 

paragraph 18 purports to address the weighted number of ordinary shares outstanding 
(or at least the instruments that an entity must 'consider' in determining that amount). 
In fact this paragraph, when read in conjunction with the draft .-\pplication Guidance 
at [\23 to .-\28, sets out some types of instrument for which discrete basic El'S 
calculations are rc(]uired (in accordance with the two-class method) . 

.. Paragraph 23 of existing L\S 33, which refers to mandatorily convertible instruments, 

has been deleted without replacement. The ED itself therefore makes no reference to 

such instruments. However BCll of the ED explains the Board's view of the 

consequences its proposals would have for such instruments. \'{!e suggest that the Board 

should consider whether the guidance in BC 1 1  should be promoted into the Standard 

itself (perhaps the Application Guidance). 

Turning to the substance of the proposals, we are concerned that the Board has not made a 

robust case for treating 'mandatorily convertible instruments' (excluded from the 

denominator) differently to 'ordinary shares issuable for little or no cash or other 

consideration' (included). The exclusion of the former is on the grounds that these 

instruments do not give the holder the right to share currently in profit or loss with ordinary 

shareholders (BC 1 1- 12). However, it seems to us that ordinary shares issuable for little or no 

cash or other consideration do not confer such a right either - they arc merely deemed to do 

so for the purpose of the ED. \'{!e find this approach unsatisfactory - to 'deem' that a 

principle is met when it is not surely undermines the purpose of the principle) 

Economically, instruments that arc mandatorily convertible into ordinary shares with little 

or no inflow of economic benefits would seem to be similar to shares issuable for little or 

no cash or other consideration. \'(/e believe such instruments should therefore be treated 

consistently. The most straightforward way to achieve this would be to delete paragraph 19 

and therefore determine basic EPS using the number of shares actually in issue. 
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Question 2-Gross physically settled contracts to repurchase an entity's own shares 
and mandatorily redeemable ordinary shares 

4 

Paragraphs A31 and A32 of this exposure draft propose clarifying that an entity treats 
ordinary shares that are subject to a gross physically settled contract to repurchase 
its own shares as if the entity had already repurchased the shares. Therefore, the 
entity excludes those shares from the denominator of the EPS calculation. To 
calculate EPS, an entity allocates dividends to the financial liability relating to the 
present value of the redemption amount of the contract. Therefore, the liability is a 
participating instrument and the guidance in paragraphs A23-A28 applies to this 
instrument. However, such contracts sometimes require the holder to remit back to 
the entity any dividends paid on the shares to be repurchased. If that is the case, the 
liability is not a participating instmment. 

The Board proposes that the principles for contracts to repurchase an entity's own 
shares for cash or other financial assets should also apply to mandatorily redeemable 
ordinary shares. 

Do you agree with the proposed treatment of gross physically settled contracts to 
repurchase an entity's own shares and mandatorily redeemable shares? Why or why 
not? 

\Ve find the Board's proposals for gross physically settled contracts to repurchase an entity's 
own shares and mandatorily redeemable shares somewhat tortuous. 

\Vith regards to gross physically settled contracts, it would be simpler and also and more 
consistent with the proposed principle to include the related shares in the denominator for 
the basic EPS calculation. £\ny interest expense recognized in respect of the recorded 
liability (ie the unwinding of the discount on the liability recognized for the redemption 
amount" in accordance with paragraph 23 of lAS 32 Financial Instruments: Presentation) 
would need to be added back to earnings under such an approach. No adjustment would be 
required in relation to dividends. 

llowever, we also understand that L\S 32 treats these instruments as if they have already 
been exercised. \V'e therefore acknowledge that there is a case for taking the same approach 
for El'S purposes. Even under such an approach, we have the following concerns with the 
rCC]Ulremcnts as expressed in :\31-32: 

" the reference in ,\32 to allocation of dividends to the liability is confusing. If the 

intention is that such dividends should be deducted from earnings the final Standard 

should express this more clearly. However, if the shares hac! been repurchased those 

dividends would not have been paid. It is not therefore evident that sllch an adjustment 

contributes to a more meaningful EPS figure . 

.. We disagree that the allocation of dividends to the liability makes the liability a 

participating instnuTlent. The instrument is a contract to acquire own shares which is 

unlikely to meet the definition of that term as expressed at paragraph 6. r.loreover, the 

application of 1\24 (concerning the calculation of basic EPS for participating 

instruments) to these instruments is unclear. Specifically, are both the interest on the 

recognized liability and the dividends on the (as yet unpurchased) shares allocated to the 

participating instrument? \v'e recommend that an example is added to the Illustrative 

Examples to clarify the intended treatment. 
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Regarding mandatorily redeemable shares, we note that such instruments are generally 

treated as liabilities in accordance with L\S 32. Payments of di\'idends and the redemption 

amount will be taken into account in determining the effective interest expense in 

accordance with If\S 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement. Such 

instruments may or may not rneet the proposed definition of participating instruments. 

Either way, it is not clear to us that it is necessary or appropriate to treat instruments that 

are reported as liabilities as an additional class of ordinary share for basic EPS purposes. 

The ED does not appear to differentiate between mandatorily redeemable shares presented 

as liabilities and those presented as equity instruments (ie that meet the conditions in L\S 

paragraphs 16A- 16B). In the latter case, we believe the redeemable shares in question will 

usually be the only class of instrument classified as equity. If so, we are not convinced that 

there is any need for a two-class approach. 

\Vc also note that i\31-32 do not refer to mandatorily redeemable shares. 

Question 3-Instruments that arc measured at fair value through profit or loss 

For an instrument (or the derivative component of a compound instrument) that is 
measured at fair value through profit or loss, paragraphs 26 and A28 propose that an 
entity should not: 

a adjust the diluted EPS calculation for the assumed exercise or conversion of that 

instrument; or 

b apply the guidance for participating instruments and two-class ordinary shares 

in paragraphs A23-A28. 

Do you agree that the fair value changes sufficiently reflect the effect on ordinary 
equity holders of instruments measured at fair value through profit or loss and that 
recognising those changes in profit or loss eliminates the need for further 
adjustments to the calculation of EPS? Why or why not? 

\Ve agree. 

Question 4-0ptions, warrants and their equivalents 

For the calculation of diluted EPS, an entity assumes the exercise of dilutive options, 
warrants and their equivalents that are not measured at fair value through profit or 
loss. Similarly, paragraph 6 of this exposure draft proposes clarifying that to 
calculate diluted EPS an entity assumes the settlement of forward contracts to sell its 
own shares, unless the contract is measured at fair value through profit or loss. In 
addition, the boards propose that the ordinary shares arising from the assumed 
exercise or settlement of those potential ordinary shares should be regarded as 
issued at the end-of-period market price, rather than at their average market price 
during the period. 

a Do you agree that to calculate diluted EPS an entity should assume the 

settlement of forward sale contracts on its own shares in the same way as 

options, warrants and their equivalents? Why or why not? 

We agree. We see no reason to treat forward sale contracts 011 own shares 

differently than options, warrants and their equivalents. 
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b Do you agree that ordinalY shares arising from the assumed exercise or 

settlement of options, warrants and their equivalents should be regarded as 

issued at the end-of-period market price? Why or why not? 

We agree. Using the end-of-period market price will simplify the calculation of diluted EPS 
and would appear to be equally valid in the context of a rule governing hypothetical 
calculation. 

Question 5-Participating instruments and two-class ordinary shares 

li 

Paragraph A23 proposes to extend the scope of the application guidance for 
participating instruments to include participating instruments that are classified as 
liabilities. In addition, the Board proposes to amend the application guidance for 
participating instruments and two-class ordinary shares. The proposed application 
guidance would introduce a test to determine whether a convertible financial 
instrument would have a more dilutive effect if the application guidance in 
paragraph A26 and A27 for participating instruments and two-class ordinary shares 
is applied or if conversion is assumed. The entity would assume the more dilutive 
treatment for diluted EPS. Also, the amended application guidance would require 
that, if the test causes an entity to assume conversion of dilutive convertible 
instruments, diluted EPS should reflect actual dividends for the period. In contrast, 
diluted EPS would not include dividends that might have been payable had 
conversion occurred at the beginning of the period. Do you agree with the proposed 
amendments to the application guidance for participating instruments and two-class 
ordinary shares? Why or why not? 

\�Ie agree with the proposed approach for two-class ordinary shares and participating 

instruments classified as equity. 

For participating instruments classified as liabilities, we arc not convinced that the two-class 

approach is necessary or appropriate. In these cases, basic 'earnings' will be reported after 

deduction of the financing expense relating to the instrument. The ED and its Basis for 

Conclusions do not explain why any further allocation or adjustment is necessary or 

contributes to a more meaningful EPS amount. 

Question 6-Disclosure requirements 

The Board does not propose additional disclosures beyond those disclosures 
already required in lAS 33. Are additional disclosures needed? If so, what additional 
disclosures should be provided and why? 

Do you agree with the proposals? If 11ot, why? 

\,\'e agree. 

Other comments 

\\'e have a number of other minor comments and suggestions as follows. 

Definitions - we suggest that a definition of 'preference shares' should be added. 'I11ese 
should be defined in a manner that distinguishes them from 'participating instruments'. 
;\lso, we believe the definition of ordinary share would be better expressed as: 'an equity 
instrument to which no other class of equity instruments is subordinate.' 
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Example D 1 - this purports to illustrate the treatment of ordinary shares issuable for little or 
no cash or other consideration but actually addresses contingently issuable shares. 

Specific AASB Questions 

a Whether there are any regulatory issues or other issues arising in the 

Australian environment that may affect the implementation of the proposals, 

particularly any issues relating to: 

not-for-profit entities; 

ii public sector entities; 

Apart from our earlier comments, we arc not aware of any regulatory issues that may effect 

the implementation of the proposals 

b whether overall, the proposals would result in financial statements that would 

be useful to users; 

/\part from our earlier comments, we believe that the proposals will result in financial 
statements that would be useful to users 

c whether the proposals are in the best interests of the Australian economy . 

. :\part from our earlier comments, we believe that the proposals are in the best interests of 
the ,:\ustralian economy. 
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