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INVITATION TO COMMENT

The International Accounting Standards Board’s International Financial Reporting
Interpretations Committee (IFRIC) invites comments on any aspect of this draft
Interpretation Reassessment of Embedded Derivatives. Comments are most
helpful if they indicate the specific paragraph to which they relate, contain a clear
rationale and, where applicable, provide a suggestion for alternative wording.

Comments should be submitted in writing so as to be received no later than
31 May 2005.
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IFRIC DRAFT INTERPRETATION D15

Reassessment of Embedded Derivatives

IFRIC [draft] Interpretation X Reassessment of Embedded Derivatives ([draft]
IFRIC X) is set out in paragraphs 1-6. [Draft] IFRIC X is accompanied by a Basis
for Conclusions. The scope and authority of Interpretations are set out in
paragraphs 1 and 8-10 of the IFRIC Preface.
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References

IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement (as amended
in 2004)

IFRS 1 First-time Adoption of International Financial Reporting Standards
Background

IAS 39 paragraph 10 describes an embedded derivative as ‘a component
of a hybrid (combined) instrument that also includes a non-derivative host
contract—with the effect that some of the cash flows of the combined
instrument vary in a way similar to a stand-alone derivative.’

IAS 39 paragraph 11 requires an embedded derivative to be separated
from the host contract and accounted for as a derivative if, and only if:

(@ the economic characteristics and risks of the embedded derivative
are not closely related to the economic characteristics and risks of
the host contract;

(o) a separate instrument with the same terms as the embedded
derivative would meet the definition of a derivative; and

(c) the hybrid (combined) instrument is not measured at fair value with
changes in fair value recognised in profit or loss (ie a derivative that
is embedded in a financial asset or financial liability at fair value
through profit or loss is not separated).

Issue

IAS 39 requires an entity, when it first becomes a party to a contract, to
assess whether any embedded derivatives contained in the contract are
required to be separated from the host contract and accounted for as
derivatives under the Standard. This [draft] Interpretation addresses the
following issues:

(@) Does IAS 39 require such an assessment to be made only when the
entity first becomes a party to the contract, or should the
assessment be reconsidered throughout the life of the contract?

(b)  Should a first-time adopter make its assessment on the basis of the
conditions that existed when the entity first became a party to the
contract, or those prevailing when the entity adopts IFRSs for the
first time?
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Consensus

4 An entity shall assess whether an embedded derivative is required to be
separated from the host contract and accounted for as a derivative when
the entity first becomes a party to the contract. Subsequent reassessment
is prohibited unless there is a change in the terms of the contract, in which
case it is required.

5 First-time adopters shall assess whether an embedded derivative is
required to be separated from the host contract and accounted for as a
derivative on the basis of the conditions that existed when it first became
a party to the contract.

Effective date and transition

6 An entity shall apply this [draft] Interpretation for annual periods beginning
on or after [date to be set at three months after the Interpretation is
finalised]. Earlier application is encouraged. If an entity applies the [draft]
Interpretation for a period beginning before [date to be set at three months
after the Interpretation is finalised], it shall disclose that fact. The [draft]
Interpretation shall be applied retrospectively.
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Basis for Conclusions

This Basis for Conclusions accompanies, but is not part of, the draft
Interpretation.

BC1

BC2

BC3

Introduction

This Basis for Conclusions summarises the IFRIC’s considerations in
reaching its consensus. Individual IFRIC members gave greater weight to
some factors than to others.

Background

IAS 39 requires an entity, when it first becomes a party to a contract, to
assess whether any embedded derivative contained in the contract needs
to be separated from the host contract and accounted for as a derivative
under the Standard. However, the issue arises whether IAS 39 requires an
entity to continue to carry out this assessment after it first becomes a party
to a contract, and if so, with what frequency. The Standard is silent on this
issue and the IFRIC was informed that as a result there was a risk of
divergent practices developing.

The question is relevant when the terms of the embedded derivative do
not change, but market conditions change, and the market was the
principal factor in determining whether the host contract and embedded
derivative are closely related. Instances when this might arise are given in
paragraph AG33(d) of IAS 39. Paragraph AG33(d) states that an embedded
foreign currency derivative is closely related to the host contract provided
it is not leveraged, does not contain an option feature, and requires
payments denominated in one of the following currencies:

(@ the functional currency of any substantial party to that contract;

(b) the currency in which the price of the related good or service that is
acquired or delivered is routinely denominated in commercial
transactions around the world (such as the US dollar for crude oil
transactions); or

(c) a currency that is commonly used in contracts to purchase or sell
non-financial items in the economic environment in which the
transaction takes place (eg a relatively stable and liquid currency that
is commonly used in local business transactions or external trade).
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BC4 Any of the currencies specified in (a)-(c) above may change. Assume that
when an entity first became a party to a contract, it assessed the contract
as containing an embedded derivative that was closely related (because it
was in one of the three categories in paragraph BC3) and hence not
accounted for separately. Assume that subsequently market conditions
change and that if the entity were to reassess the contract under the
changed circumstances it would conclude that the embedded derivative is
not closely related and therefore requires separate accounting.
(The converse could also arise.) The issue is whether the entity should
make such a reassessment.

Basis for consensus

Reassessment of embedded derivatives

BC5 The IFRIC noted that the rationale for the embedded derivatives
requirements in IAS 39 is that an entity should not be able to circumvent
the recognition and measurement requirements for derivatives merely by
embedding a derivative in a non-derivative financial instrument or other
contract (for example, by embedding a commodity forward in a debt
instrument). Changes in external circumstances (such as those set out in
paragraph BC4) are not ways to circumvent the Standard. Since the
question of reassessment arises primarily because of changes in external
circumstances, the IFRIC concluded that reassessment should not be
required.

BC6 The IFRIC noted that IAS 39 as a practical expedient does not require the
separation of embedded derivatives that are closely related. Many
financial instruments contain embedded derivatives. Separating all of
these embedded derivatives would be burdensome for entities. The IFRIC
noted that requiring entities to reassess embedded derivatives
subsequently in all hybrid instruments could also be onerous because
frequent monitoring would be required in order to achieve the correct
accounting result. Market conditions and other factors affecting embedded
derivatives would have to be monitored continuously to ensure timely
identification of a change in circumstances and amendment of the
accounting treatment accordingly. For example, if the functional currency
of the counterparty changes during the reporting period so that the
contract is no longer denominated in a currency of one of the parties to the
contract, a reassessment of the hybrid instrument would be required at the
date of change to ensure the correct accounting treatment in future.

© Copyright IASCF 8
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BC8
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The IFRIC also recognised that although IAS 39 is generally silent on the
issue of reassessment it gives guidance in one particular instance. For the
types of contracts covered by paragraph AG33(b) it states that the
assessment of whether an embedded derivative is closely related is
required only at inception. Paragraph AG33(b) states:

An embedded floor or cap on the interest rate on a debt contract or insurance
contract is closely related to the host contract, provided the cap is at or above
the market rate of interest and the floor is at or below the market rate of interest
when the contract is issued, and the cap or floor is not leveraged in relation to
the host contract. Similarly, provisions included in a contract to purchase or
sell an asset (eg a commodity) that establish a cap and a floor on the price to
be paid or received for the asset are closely related to the host contract if both
the cap and floor were out of the money at inception and are not leveraged.
(Emphasis added)

The IFRIC also considered the implications of requiring subsequent
reassessment. For example, assume that an entity, when it first becomes
a party to a contract, separately recognises a host asset and an embedded
derivative liability. If the entity were to be required to reassess whether the
embedded derivative is to be accounted for separately and if the entity
were to conclude some time after becoming a party to the contract that the
derivative is no longer required to be separated, then questions of
recognition and measurement would arise. In the above circumstances,
the IFRIC identified the following possibilities:

(@ the entity could remove the derivative from its balance sheet and
recognise a corresponding gain or loss in profit or loss. This will lead
to recognition of a gain or loss even though there has been no
transaction and no change in the value of the total contract or its
components.

(o) the entity could leave the derivative as a separate item in the balance
sheet. The issue then arises as to when the item is removed from
the balance sheet. Should it be amortised (and, if so, how does the
amortisation affect the effective interest rate of the asset), or should
it be derecognised only when the asset is derecognised?

(c) the entity could combine the derivative (at fair value) with the asset
(at amortised cost). This will alter both the carrying amount of the
asset and its effective interest rate even though there has been no
change in the economics of the whole contract. This will result in
measuring the asset at a combination of amortised cost (the host
contract) and fair value (the embedded derivative). In some cases, it
could also result in a negative effective interest rate.

The IFRIC noted that under its view that subsequent reassessment is
prohibited the above issues do not arise.
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BC9 The IFRIC also concluded that an entity is required under IAS 39 to assess
whether an embedded derivative needs to be separated from the host
contract and accounted for as a derivative when it first becomes a party to
a contract. Consequently, if an entity purchases a contract that contains
an embedded derivative it assesses whether the embedded derivative
needs to be separated and accounted for as a derivative on the basis of
conditions at the date of purchase.

BC10 The IFRIC considered an alternative approach of making reassessment
optional. It decided against this approach because it would reduce
comparability of financial information. Also, the IFRIC noted that this
approach would be inconsistent with the embedded derivative
requirements in IAS 39 that either require or prohibit separation but do not
give an option. Accordingly, the IFRIC concluded that reassessment
should not be optional.

BC11 The draft Interpretation contains the conclusion that reassessing whether
an embedded derivative needs to be separated from the host contract
and accounted for as a derivative is prohibited under IAS 39. The IFRIC
considered a concern that this conclusion could potentially be extended to
the reassessment of contracts that fall within paragraphs 5-7 of IAS 39.
Those paragraphs deal with whether contracts to buy or sell a non-financial
item come within the scope of IAS 39 and hence are accounted for
as derivatives. In particular, they specify that a contract that is not settled
net or is in accordance with an entity’s expected purchase, sale and
usage requirements is not within the scope of IAS 39 and hence is not
accounted for as a derivative. The IFRIC noted that different considerations
arise for such contracts. Consequently, the IFRIC concluded that the
draft Interpretation should address only the reassessment of embedded
derivatives that are within the scope of IAS 39.

First-time adopters of IFRSs

BC12 Paragraph 1G55 of IFRS 1 First-time Adoption of International Financial
Reporting Standards states:

When IAS 39 requires an entity to separate an embedded derivative from a
host contract, the initial carrying amounts of the components at the date when
the instrument first satisfies the recognition criteria in 1AS 39 reflect
circumstances at that date (IAS 39, paragraph 11). If the entity cannot
determine the initial carrying amounts of the embedded derivative and host
contract reliably, it treats the entire combined contract as a financial instrument
held for trading (IAS 39, paragraph 12). This results in fair value measurement
(except when the entity cannot determine a reliable fair value, see IAS 39,
paragraph 46(c)), with changes in fair value recognised in profit or loss.

© Copyright IASCF 10
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BC13 This guidance reflects the principle in IFRS 1 that a first-time adopter
should apply IFRSs as if they had been in place from initial recognition.
Thisis consistent with the general principle used in IFRSs of full
retrospective application of Standards. The IFRIC noted that the date of
initial recognition referred to in paragraph IG55 is the date when the entity
first became a party to the contract and not the date of first-time adoption
of IFRSs. Accordingly, the IFRIC concluded that IFRS 1 requires an entity
to assess whether an embedded derivative is required to be separated
from the host contract and accounted for as a derivative on the basis of
conditions at the date when the entity first became a party to the contract
and not those at the date of first-time adoption.
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