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APPENDIX A
AASB’s Specific Comments on the Questions in DI/2010/1

Question 1 — Definition of a stripping campaign
Do you agree that the proposed definition satisfactorily distinguishes between a stripping
campaign and routine waste clearing activities, if not why not?

No, the AASB does not consider the proposed definition of a ‘stripping campaign’
satisfactorily distinguishes between a stripping campaign and routine waste clearing
activities. The AASB considers the definition of a ‘stripping campaign’ unclear. The
AASB is concerned that the reference to terms such as ‘systematic process’ and ‘more
aggressive process’ in paragraph 4 of DI/2010/1 and, ‘incidental operations’ in

paragraph 15 in DI/2010/1 do not clearly define ‘stripping campaign’ and are likely to give
rise to different interpretations of what constitutes routine costs (that are expensed) and
stripping campaign costs (that are capitalised). Paragraph BC13 says that routine stripping
costs should not be recognised as part of an asset even if the routine stripping creates a
benefit that will be realised in a future period. The AASB considers this inconsistent with
the asset recognition criteria in IFRSs that require an asset to be recognised if future
economic benefits associated with the item will flow to or from the entity and the cost can
be measured reliably.

The definition of a stripping campaign refers to “a specific section of ore body’. This
would require the application of a specific identification approach rather than the life-of-
mine ratio approach that is currently applied by many IFRS preparers and is well
understood in practice. The AASB questions whether the application of a specific
identification approach would cause practical difficulties.

The definition suggests that only costs incurred as part of the stripping campaign are
planned in advance and form part of a mine plan. Even though routine costs and other
expenses may not be significant to a mining operation, these costs are still likely to be
considered as part of the broader mine plan. Therefore, by suggesting that routine costs are
not part of the mine plan, the definition of a stripping campaign would not be accurate in
many cases.

Question 2(a) — Allocation to the specific section of the ore body

Do vou agree with the proposal to require the stripping campaign component to be
depreciated or amortised over the specific section of the ore body that becomes accessible
as a result of the stripping campaign? If not, why?

The AASB does not agree that a stripping campaign component should be depreciated or
amortised over the specific section of the ore body that becomes accessible as a result of the
stripping campaign. This proposal would result in the benefit derived from a particular
cutback being limited to the next immediately accessible section of ore body, even though
the particular cutback may provide access to other sections of ore body and therefore
provide benefits beyond the specific section of ore body that becomes immediately
accessible. This pre-supposes a cost/benefit relationship based on physical regions of the
ore body, which is not a realistic or faithful representation of how mines operate.
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In many cases the section of the ore body that is planned to be extracted may change
because more knowledge is acquired about the ore body as a result of mining activities.
For example, additional ore bodies may be identified that were not originally part of the
mine plan or it may be later determined that a section of ore may not be of a sufficient
quality and therefore not feasible to extract.

Question 2(b) — Allocation to the specific section of the ore body
Do you agree with the proposal to require the units of production method for depreciation
or amortisation unless another method is more appropriate? If not, why not?

The AASB considers the unit of production method an appropriate method for depreciating
or amortising capitalised stripping costs. However, the wording in paragraph 17 of
DI1/2010/1 that specifically requires the unit of production method to be applied unless
another method is more appropriate is not consistent with the principles of IAS16 or

TAS 38. Those standards provide a high level principle that requires a depreciation or
amortisation method to be selected that reflects the pattern in which the asset’s future
economic benefits are expected to be consumed by the entity. This requires entities to
choose an appropriate depreciation or amortisation method without placing emphasis on
any particular method. Without placing undue emphasis on the straight line method, IAS
38 requires the straight-line method to be applied if another method does not reliably reflect
the pattern in which the asset’s future economic benefits are expected to be consumed by
the entity.

The AASB considers the wording of paragraph 60 of IAS 16 as providing a suitable
principle for depreciating or amortising stripping costs by requiring a choice of depreciation
or amortisation method that best suits an entity’s circumstances,

Question 3 - Disclosures
Is the requirement to provide disclosures required for the existing asset sufficient? If not,
why not, and what additional specific disclosures do you propose and why?

Yes, the AASB considers the disclosures required for the existing asset to be sufficient.

However, some Australian constituents raised concerns that the proposals suggest the
disclosure requirements would be applied to each stripping campaign component (i.c. at a
component level) rather than at a class level, which is currently required in IAS 16 and
IAS 38. The AASB recommends that the wording be amended to clarify whether the
disclosures are required at a component level or a class level, and favours the class basis,
consistent with IAS 16.

Question 4(a) - Transition
Do you agree that this requirement is appropriate? If not, what do you propose and why?

If the IFRS Interpretations Committee proceeds with D1/2010/1, the AASB considers the
requirement to apply the proposals to production stripping costs incurred on or after the
beginning of the earliest comparative period appropriate,

Page 4 of 5



AASB submission on Draft IFRIC Interpretation DI/2010/1 Stripping Costs in the
Production Stage of a Surface Mine

Question 4(b) - Transition
Do you agree with the proposed treatment of existing stripping costs balances? If not,
what do you propose and why?

The proposed transitional provisions imply that entities would be required to record a profit
or loss adjustment rather than a retained earnings adjustment. The AASB considers this
approach inappropriate on the basis that it is inconsistent with the general manner in which
most transitional provisions are required to be applied. Furthermore, amendments to

IFRS 1 First-time Adoption of International Financial Reporting Standards issued by the
TASB on 23 July 2009 allows entities in the oil and gas industry to use their previous
GAAP carrying amounts as deemed cost on transition that shall be applied at the beginning
of the earliest period presented.

The AASB therefore recommends that entities should recognise stripping campaign
components that cannot be directly associated with an identifiable section of ore body and
any stripping cost liability balances in profit or loss at the beginning of the earliest period
presented (i.e. a retained earnings adjustment).
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