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Dear Alan
Re: Exposure Draft of Proposed Amendments to IFRS 3 Business Combinations

We appreciate the opportunity to comment on the Exposure Draft of Proposed Amendments o
IFRS 3 Business Combinations. Our comments have been prepared in consultation with members
through our Asia-Pacific Financial Reporting Advisory Group (APFRAG) which is a board committee
representing a regionai perspective from South-East Asia, Oceania and Australasia.

Overall we are in agreement with the proposals. One major concern raised by our members is the
reliance on fair value. Our members are concerned about the practical implications of relying on
such a model, including the difficulties in reliable measurement and the increasing emphasis on the
use of judgement required to determine appropriate values. However, our comments have been
based on the assumption of consistent application of this fair value approach.

Our detailed comments are attached to this letter.

Should you have any queries on our comments, please contact Ms Sepi Roshan, CPA Australia’s
Financial Reporting and Governance Policy Adviser, at email: Sepi.Roshan@cpaaustralia.com.au.

Yours sincerely

Peter Lowe CPA
Chief Executive

ce: Sepi Roshan
David Boymal
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CPA Australia comments on Exposure Draft of Proposed Amendments to IFRS 3 Business
Combinations

Question 1 - Objective, definition and scope

Question 1 — Are the objective and the definition of a business combination appropriate for
accounting for all business combinations? !f not, for which business combinations are they
not appropriate, why would you make an exception, and what alternative do you suggest?

CPA Australia takes the view that all business combinations should be accounted for by applying
the acquisition method regardless of the legal form of the combining businesses. We acknowledge
that there may be difficulties in identifying the acquirer under some forms of business combination,
but we do not take the view that these difficulties are insurmountable. We therefore support the
increase in scope,

However, we are concerned that the continuing exclusion from the scope of the draft IFRS of
businesses under common control has the potential to permit some entities to avoid applying the
standard. For example, entities that wish to apply merger accounting could arrange for the
controlling individuals to combine to form a single set of financial reports. Paragraph C8-9 notes
that currently, this set of individuals may not be subject to the financial reporting requirements of
IFRS, and, as a result, the entities they control could be brought together without applying the
acquisition method.

Our members are curious as to why a review of accounting for businesses under common control
has been deferred to future phases of the Business Combination project. In its equivalent exposure
draft, the FASB continues to provide authoritative guidance for the treatment for the acquisition of
entities under common control (see Proposed Staterment of Financial Accounting Standards
Business Combinations- a replacement of FASB Statement No. 141, Appendix C, paragraph C26).
Guidance in the Draft IFRS 3 (Appendix C) only relates to identifying business combinations
between entities under common control.

Question 2 — Definition of a business

Question 2 — Are the definition of a business and the additional guidance appropriate and
sufficient for determining whether the assets acquired and the liabilities assumed constitute
a business? If not, how would you propose to modify or clarify the definition or additional
guidance?

We consider the definition of a business and the additional guidance appropriate and sufficient. We
support any additional guidance that provides clarity and encourages consistency in practice

Questions 3-7 — Measuring the fair value of the acquiree

Question 3 — In a business combination in which the acquirer holds less than 100 per cent of
the equity interests of the acquiree at the acquisition date, is it appropriate to recognise 100
per cent of the acquisition-date fair value of the acquiree, including 100 per cent of the
values of identifiable assets acquired, liabilities assumed and goodwill, which would include
the goodwill atfributable to the non-controlling interest? H not, what alternative do you
propose and why?

We agree that, in a business combination in which the acquirer holds less than 100 per cent of the
equity interests of the acquiree at the acquisition date, it is appropriate to recognise 100 per cent of
the acquisition-date fair value of the acquiree — inciuding 100 per cent of the values of identifiable
assets acquired, liabilities assumed and goodwill (including the goodwill atiributable to the non-
controlling interest). The non-controlling interests must be clearly identified.
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Question 4 — Do paragraphs A8-A26 in conjunction with Appendix E provide sufficient
guidance for measuring the fair value of an acquiree? i not, what additional guidance is
needed?

We consider that the draft IFRS provides sufficient guidance for measuring the fair value of an
acquiree. We support any additional guidance that provides clarity and encourages consistency in
practice.

However, our members have expressed concerns about the increased emphasis on judgement
required to sometimes determine fair value amounts.

Question 5 — Is the acquisition-date fair value of the consideration transferred in exchange
for the acquirer’s interest in the acquiree the best evidence of the fair value of that interest?
If not, which forms of consideration should be measured on a date other than the acquisition
date, when should they be measured, and why?

We have encountered mixed views as to the whether acquisition date or another date such as the
date a contract is signed is the appropriate date for measuring the fair value of the consideration
transferred. Many argue that the agreement date is the more appropriate date as that is the date on
which the values of the assets and liabilities exchanged are calculated for inclusion in the contract
by the parties to the contract.

On balance, we take the view that the appropriate date for measuring the fair values associated with
the acquisition is the date when control passes as it is at that date that any differences between the
actual assets and liabilities transferred becomes apparent. We also believe that this is the date that
the acquirer is able to start exerting its influence. Therefore, instead of identifying a specific date,
we would prefer that reference be made to the “date control passes” rather than focussing on
whether this will be the acquisition date or the date when the contract is signed.

Question 6 ~ Is the accounting for contingent consideration after the acquisition date
appropriate? If not, what alternative do you propose and why?

We consider that the accounting for contingent consideration is appropriate, but suggest that more
cross-referencing is made to the requirements of the Draft AS 37 to promote clarity of principles
regarding the measurement of non-financial liabilities.

We would like clarification and the following wording change as it is implicit in IAS 37 that a non-
financial liability contains contingencies (unconditional liability) and the change in terminology may
confuse preparers and users of financial reports. Our members have raised concerns that changes
in terminology can cause confusion and that standards must therefore use terms consistently.

To reduce confusion about terminclogy, as a result of the proposed changes to IAS 37, we suggest
that following wording change to paragraph 26 (b)(2):

“are non-financial financial liabilities that-relude-a-gentingency shall be asesunting
accounted for in accordance with [draft] IAS 37........"

Question 7 — Do you agree that the costs that the acquirer incurs in connection with a
business combination are not assets and shouid be excluded from the measurement of the
consideration transferred for the acquiree? if not, why?

This approach being proposed embaodies a principle, being that assets and liabilities acquired
should be accounted for at fair value and that fair value does not include associated costs. As such,
we agree that the costs incurred by the acquirer in connection with a business should be excluded
from the measurement of the consideration transferred.
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To ensure consistency, we urge the Board to ensure that these principles are embodied in all
IFRSs.

Questions 8 and 9 ~ Measuring and recognising the assets acquired and the liabilities
assumed

Question 8 - Do you believe that these proposed changes to the accounting for business
combinations are appropriate? If not, which changes do you believe are inappropriate, why,
and what alternatives do you propose?

We consider that the changes proposed to the measurement of identifiable assets acquired and
liabilittes assumed in a business combination are appropriate in that they recognise these assets
and liabilities at the fair value that would have been incorporated into the decision to make the
acquisition.

Question 9 - Do you believe that these exceptions to the fair value measurement principle
are appropriate? Are there any exceptions you would eliminate or add? if so, which ones
and why?

in our overarching view, to apply the principles being proposed consistently, all identifiable assets
acquired and liabilities assumed should be recognised at fair value. However, we recognise
difficulties in measuring certain assets and liabilities at fair value because other IFRSs require a
measurement basis other than fair value immediately after acquisition or assumption. To ensure a
consistent approach, we urge the Board to revisit the standards under which the exception assets
and liabilittes are measured to ensure that, in due course, it is practicable to measure these assets
and liabilities at fair value.

Questions 10-12 - Additional guidance for applying the acquisition method to particular
types of business combinations

Question 10 — Is it appropriate for the acquirer to recognise in profit or loss any gain or loss
on previously acquired non-controfling equity investments on the date it obtains control of
the acquiree? If not, what alternative do you propose and why?

We consider that it is appropriate for the acquirer to recognise in profit or loss any gain or loss on
previously acquired non-controlling equity investments on the date it obtains control of the acquiree.

However, some of our members have raised concems that such an approach could be used to
artificially inflate an entity’s profits, as it is essentially buying or selling shares from itself. Based on
our understanding, CPA Australia suggests that the Board clarify that it sees each circumstance that
results in the loss or gain of control as an in substance change in relationship, that will require
remeasurement of assets and liabilities to fair value.

We suggest the following wording for paragraph 56:
“...........In @ business combination achieved in stages, the acquirer shall
remeasure its non-controlling equity investment in the acquiree......... and
recognise any gain or loss in profit or loss as the realisation of these
gains and losses reflects the in substance change of relationship
previously in existence. Therefore, [if] before the business combination
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Question 11 — Do you agree with the proposed accounting for business combinations in
which the consideration transferred for the acquirer’s interest in the acquiree is less than the
fair value of that interest? If not, what alternative do you propose and why?

We agree with the proposed accounting for business combinations in which the consideration
transferred for the acquirer’s interest in the acquiree is less than the fair value of that interest. We
agree with the Board that a bargain purchase will be rare, but that other provisions of the draft IFRS
may lead to an apparent bargain purchase. However, we believe that the requirement shouid be
clarified.

Generally “in the absence of evidence to the contrary, the exchange price (referred to in this {draf]
IFRS as the consideration transferred) paid by the acquirer.......... is presumed to be the best
evidence of the acquisition-date fair value.......... " {paragraph 20). Fair value is defined as the
“price at which an asset or liability could be exchanged in a current transaction beiween
knowledgeable, unrelated and willing parties’ (emphasis added) (paragraph 3(i)). It is accepted that
sometimes “the consideration transferred is not the best basis for measuring the acquisition-date fair
value of the acquirer's interest in the acquiree” (Basis of Conclusion, paragraph BC59) even though
it is agreed between the parties. With this acknow!edgement and the example in Appendix A
paragraph A64, we believe that the requirements in paragraph 61 need clarification. That is, that
the goodwill that would otherwise be recognised is based on a fair value other than that determined
by the willing parties involved in the acquisition {eg determined by a third party valuer).

Therefore, in order to clarify the requirements of paragraph 61, we suggest the following wording
changes:

“If, after performing any remeasurements by the entity.................... the
acquirer shall account for that excess by reducing the amount of any hominal
goodwill that would have otherwise weuld-be been recognised based on other
available valuation lechniques undertaken by a party, other than a willing

n

party, in accordance with paragraph 49.............

Question 12 — Do you believe that there are circumstances in which the amount of an
overpayment could be measured reliably at the acquisition date? If so, in what
circumstances?

We consider it unlikely that the amount of an overpayment could be measured reliably at the
acquisition date.

Question 13 — Measurement period

Question 13 - Do you agree that comparative information for prior periods presented in
financial statements shouid be adjusted for the effects of measurement period adjustments?
If not, what alternative do you propose and why?

We agree that comparative information for prior periods presented in financial statements should be
adjusted for the effects of measurement period adjustments. This approach is in accordance with
the similar provisions of IAS B Accounting Policies, Changes in Accounting Estimates and Errors.

Question 14 — Assessing what is part of the exchange for the acquiree

Question 14 — Do you befieve that the guidance provided is sufficient for making the
assessment of whether any portion of the transaction price or any assets acquired and
liabilities assumed or incurred are not part of the exchange for the acquiree? If not, what
other guidance is needed?

We consider that the guidance provided is sufficient for making the assessment of whether any
portion of the transaction price or any assets acquired and liabilities assumed or incurred are not
part of the exchange for the acquiree.
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Question 15 ~ Disclosures

Question 15 — Do you agree with the disclosure objectives and the minimum disclosure
requirements? if not, how would you propose amending the objectives or what disclosure
requirements would you propose adding or deleting, and why?

We agree with the disclosure objectives and the minimum disclosure requirements.
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Questions 16-18 —~ The IASB’s and the FASB’s convergence decisions

Question 16 — Do you believe that an intangible asset that is identifiable can always be
measured with sufficient reliability to be recognised separately from goodwill? If not, why?
Do you have any examples of an intangible asset that arises from legal or contractual rights
and has both of the following characteristics:

(a) the intangible asset cannot be sold, transferred, licensed, rented, or exchanged
individually or in combination with a related contract, asset, or liability; and

{b) cash flows that the intangible asset generates are inextricably linked with the cash
flows that the business generates as a whole?

We have no reason to consider that an intangibie asset that is found to be identifiable can not
always be measured with sufficient reliability to be recognised separately from goodwill. However,
our members are concerned about the increasing emphasis on the use of judgement required to
determine appropriate values.

Question 17 — Do you agree that any changes in an acquirer’s deferred tax benefits that
become recognisable because of the business combination are not part of the fair value of
the acquiree and should be accounted for separately from the business combination? If not,
why?

We agree that any changes in an acquirer’s deferred tax benefits that become recognisabie
because of the business combination are not part of the fair value of the acquiree and should be
accounted for separately from the business combination.

Question 18 — Do you believe it is appropriate for the IASB and the FASB to retain those
disciosure differences? I not, which of the differences should be eliminated, if any, and how
should this be achieved?

The differences in disclosure between the [ASB's draft and the FASB's draft appear to arise from
differences outside the ambit of this draft IFRS. In our view, the aim should be for all differences
between [FRSs and US GAAP to be eliminated so as to produce a single set of high quality giobal
accounting standards. However, we expect such elimination to be achieved over a number of
iterations rather than in a single change to a standard. As such, we are conscious that in the interim
and for practical reason, the IASB and the FASB will have those disclosure differences.

Question 19 — Style of the Exposure Draft

Question 19 — Do you find the boid type-plain type style of the Exposure Draft helpful? If not,
why? Are there any paragraphs you believe should be in bold type, but are in plain type, or
vice versa?

We find the style of the Exposure Draft generally consistent with the format of recent IFRSs. We
appreciate the changed location of the definitions to the front of the draft IFRS rather than being lost
in an Appendix.
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