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Dear David

Exposure Draft 158: Proposed Amendments to AASB 139 Financial
Instruments: Recognition and Measurement-Exposures Qualifying for Hedge
Accounting.

Thank you for the opportunity to comment on this exposure draft.

As an overriding comment, we always support further application guidance on the
implementation of AASB 139, as this assists preparers when complying with hedge
accounting requirements and reduces divergence in practice. However, we observe that
the proposed changes to the main body of the standard do not set out a clear principle,
but rather provide a prescriptive list of risks qualifying for hedge accounting. This
deviates from the underlying fundamentals of the International Financial Reporting
Standards, that is, to be a principles based accounting framework.

We expect that the International Accounting Standards Board (IASB) will continue
working on formulating an overarching clear principle for this area.

Our detailed comments on specific matters raised in the exposure draft are attached to
this letter.

Should you have any queries on our comments, please contact Justin Lachal, Head of
Financial Policy at justin.lachal@anz.com.

rs sincerely

SHANE BUGGLE
Group General Manager Finance
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Question 1 - Specifying the qualifying risks

The proposed amendments restrict the risks qualifying for designation as hedged risks to
those identified in paragraph 80Y.

Do you agree with the proposal to restrict the risks that qualify for designation as
hedged risks? If not, why? Are there any other risks that should be included in the list
and why?

We agree that the risks qualifying for designation as hedged risks in the proposed
exposure draft are those most commonly hedged in practice. We also note the proposal
retains the flexibility inherent in the current standard, by allowing entities to hedge the
risks associated with the contractually specified cash flows of a recognised financial
instrument. The proposed amendments provide clarifying rules regarding the concept
that any exposure, which is identifiable and separately measurable, may be designated
as a hedged item.

We observe, however, that the list of risks qualifying for hedge accounting is prescriptive
in nature, and thus is in the nature of a rules-based authority, rather than principles
based. In this respect, we believe this list may be better placed as application guidance
rather than as part of the standard. We expect that the IASB would continue to work on
formulating an overarching clear principle for this area.

Question 2 - Specifying when an entity can designate a portion of the cash
flows of a financial instrument as a hedged item

The proposed amendments specify when an entity can designate a portion of the cash
flows of a financial instrument as a hedged item.

Do you agree with the proposal to specify when an entity can designate a portion of the
cash flows of a financial instrument as a hedged item? If you do not agree, why?

Are there any other situations in which an entity should be permitted to designate a
portion of the cash flows of a financial instrument as a hedged item? If so, which
situations and why?

We recognise that hedge accounting under AASB 139 provides entities with an ability to
designate only a portion of the cash flows of a financial instrument as a hedged item.
We welcome the Board’s decision to retain this approach and we agree that guidance is
required in this area, primarily to ensure that the situations in which ineffectiveness
exists, but is not recognised, are minimised.

Further, we believe that the list of portions of cash flows that may be designated as a
hedged item covers the most common situations in practice. This new proposed
guidance will not restrict reporters in their application of hedge accounting, as it does not
unduly reduce the population of items subject to hedge accounting.

Question 3 - Effect of the proposed amendments on existing practice
The aim of the proposed amendments is to clarify the Board'’s original intentions
regarding what can be designated as a hedged item and in that way to prevent

divergence in practice from arising.

Would the proposed amendments result in a significant change to existing practice? If
so, what would those changes be?
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As mentioned above, we welcome the additional guidance as it helps to reduce
uncertainty and divergence in practice. However, without an underlying principle clearly
articulated, there will always be a risk of divergence arising in practice in any area not
sufficiently illustrated in either the standard itself, or the accompanying application
guidance.

Furthermore, we believe that the proposed guidance should be very specific and clear
that it relates to the hedged item and not to effectiveness testing of that item. To
illustrate, consider the clarification that the time value of an option may not be included
in designated hedged risk because the hedged item as a whole does not contain such
identifiable cash flows (refer proposed AG99E). We appreciate that the restrictions in
AG99E aim to clarify the inability to designate as the hedged item a cash flow that does
not exist in the financial instrument as a whole.

However, commonly accepted hedge effectiveness assessment and measurement
methodologies use a non-existing hypothetical instrument (e.g. a bond or derivative). In
instances where only a portion of cash flows is hedged, when constructing the
hypothetical instrument, the entity often has to infer some cash flows, as this is the only
way to isolate the impact on the fair value of the hedged item of changes in the hedged
risk.

It is our view that the proposed amendments should be very specific to ensure that an
entity may not infer cash flows in the hedged item, but an inference of cash flows when
performing effectiveness testing is acceptable. If this were not the case, the proposed
amendments would create considerable divergence from current practice.

Question 4 - Transition
The proposed changes would be required to be applied retrospectively.

Is the requirement to apply the proposed changes retrospectively appropriate? If not,
what do you propose and why?

We agree that this proposed amendment should be applied retrospectively and that its
first-time application should not entail significant cost or effort, based on requirement in
IAS 39 to document hedging relationships. Retrospective application by the entities that
have previously designated risks that no longer qualify in the proposed amendment
should ensure comparability.
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