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Dear David

Exposure Draft 160: Cost of an Investment in a Subsidiary, Jointly Conftrolled
Entity or Associate

Thank you for the opportunity to comment on this exposure draft.

As an overall comment, we support the measurement proposals relating to restructures
involving the creation of a new parent, subject to specific clarifications being provided.
However, we do not support the proposal in relation to the requirement that dividends
received from a subsidiary, jointly controlled entity or associate should require entities to
test such investments for impairment, irrespective of whether there is any indication of
impairment. In our view, this proposal is not justified on cost-benefit grounds.

Our detailed comments on specific matters raised in the Exposure Draft are attached to
this letter.

Should you have any queries on our comments, please contact Justin Lachal, Head of
Financial Policy or justin.lachal@anz.com.

Y{gy@%ﬁsincerely
[ 4

SHANE BUGGLE
Group General Manager Finance
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QUESTION 1 - Deemed Cost

Do you agree with the two deemed cost options as they are described in this
exposure draft? If not, why?

In the interests of removing barriers to first-time adoption of IFRS, we support this
proposal. Although many Australian entities are now applying IFRS, we recognise that
the proposal may, for example, be relevant where a small proprietary company later
becomes a large proprietary company and the large proprietary company must
retrospectively account for its investment in subsidiaries etc on first-time adoption of
IFRS.

We consider that deemed cost should also be permitted to be determined using “net
asset deemed cost” on the basis that it may result in more relevant amounts than the
“previous GAAP carrying amount” approach. Although the IASB consider that, in many
instances, the net asset deemed cost approach and the previous GAAP carrying amount
may not represent cost, and could be viewed as resulting in numbers that are equally
arbitrary (per BC12), the “net asset deemed cost” approach could be argued to result in
a more relevant number than a previous GAAP carrying amount. Accordingly, the net
asset deemed cost approach should not be precluded from being used.

The proposed amendments should also clarify whether deemed cost can be used for
special purpose entities identified under UIG Interpretation 112 Consolidation - Special
Purpose Entities.

QUESTION 2 - Change in Scope

Do you agree with the proposal to allow the deemed cost option for
investments in jointly controlled entities and associates? If not, why?

We support this proposal.

QUESTION 3 - Cost Method

Do you agree with the proposal to delete the definition of the cost method from
IAS 27? If not, why?

We support this proposal.

The IASB should take the opportunity to clarify what is meant by “cost” in IAS 27.
Whilst cost under certain IFRSs (such as IAS 16) is defined as the amount of cash or
cash equivalents or the fair value of the purchase consideration given, in the absence of
a specific definition of "cost" in IAS 27 some may consider that it can be determined by
reference to the fair value of the investment received.

QUESTION 4 - Cost Method

Do you agree with the consequential requirement to test the related investment
for impairment? If not, why?

While we support the proposed requirement that an investor recognise as income
dividends received from a subsidiary, jointly controlled entity or associate, we do not
support the proposal that the receipt of dividends should require entities to determine
the recoverable amount of the investment in the separate financial statements of the
investor. The receipt of a dividend does not necessarily mean that an impairment loss
has occurred on an investment. For example, the quantum of a dividend may be small
relative to the size of an investment and raise no concerns regarding the recoverable
amount of an investment.

We believe that the proposed requirement to estimate the recoverable amount of an
investment irrespective of whether there is any indication of impairment has not been
fully justified in the exposure draft, including subject to appropriate cost-benefit
considerations. We prefer instead that an appropriately worded impairment indicator
test be determined for payment of dividend by subsidiaries etc.

Page 2



We also see the following practical difficulties:

» Final dividends are normally declared and received after the reporting date whereas
impairment testing for most assets is undertaken at reporting date. While it may be
possible to test for impairment at any time during the annual period, in practice
dividends may be received at different times during the annual period which would
make it difficult to comply with the requirement (applicable to goodwill and certain
intangible assets) that the impairment test be performed at the same time every
year.

= Interim and final dividends may be received which would require the recoverable
amount of the related investment to be determined at least twice each year - this
may be regarded as particularly burdensome where there is no indication of
impairment.

= It is unclear whether the proposed requirement applies to dividends in specie and
capital reductions.

We also query whether any impairment recognised as a result of the above can be
reversed. Our basis for this concern is that IAS 36 states that an indication that an asset
may be impaired is "the carrying amount of the net assets of the entity is more than its
market capitalisation" (IAS 36.12(d)). There is no similar indicator in IAS 36.111 that
operates in the opposite direction to permit a reversal of a previous impairment loss.
Therefore, there could be some uncertainty as to whether an impairment recognised as a
result of a dividend payment can subsequently be reversed because of similarities with
the aforementioned situation.

If any impairment loss arises, and the investment is written down to its recoverable
amount, we consider that entities should be able to credit part of the dividend against
the investment (to the extent of the write-down) with any remaining amount treated as
income. This treatment would represent the substance of what has occurred.

QUESTION 5 - Formation of a new parent

Do you agree with the proposed requirement that, in applying paragraph 37 (a)
of IAS 27, a new parent should measure cost using the carrying amounts of the
existing entity? If not, why?

We support the requirement that a new parent should measure cost using the carrying
amounts of the existing entity.

However, the proposed amendments require clarification in a number of areas including:

= Whether the proposals operate at any level within a group or only where a new
ultimate parent is created.

= The reference to “wholly owned subsidiary” in paragraph 37(A) might be taken to
mean that only restructures involving entities with ordinary shareholder interests can
qualify for the treatment in paragraph 37(A) (i.e. measuring the cost of the
investment using the existing carrying amounts). In practice, other classes of equity
other than ordinary shareholders (e.g. preference shareholders with a capped equity
claim) may exist in the existing parent that is not replicated in the new parent entity.

Where the legal rights or economic benefits of these other equity interests with
capped equity claims are not changed by the restructure, and the relative interests of
shareholders is not changed, we consider that a restructure should still be able to
avail of the proposed accounting treatment. Accordingly, we consider that the
reference to “wholly owned subsidiary” should be removed from paragraph 37(A)
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QUESTION 6 - Transition

Do you agree that prospective application of the proposed amendments to IFRS
i and IAS 27 is appropriate? If not, why?

We disagree with the proposal for prospective application. Past restructures involving
the formation of a new parent may have given rise to associated dividend traps where
such transactions have been undertaken at fair value. We therefore consider that
entities should be permitted to apply the proposed amendments retrospectively to
overcome such consequences.
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