
 

 
 

29 February 2008 
 
The Chairman 
Australian Accounting Standards Board 
PO Box 204 
Collins Street West Victoria 8007 
 
E-mail: standard@aasb.com.au 
 
 
 
Dear David  
 

ED 161 Proposed Amendments to AASB 2 Share Based Payment and AASB 
Interpretation 11 AASB 2 – Group and Treasury Share Transactions Group Cash-

settled Share-based Payment Transactions 
 
The Institute of Chartered Accountants in Australia (the Institute) welcomes the 
opportunity to submit these comments on the proposed amendments contained in ED 
161. 
 
In the Appendix to this letter we address the specific matters raised by the AASB.  We 
also enclose our submission to the IASB for your information. Overall we support the 
proposed amendments, although we note that feedback received from some of our 
membership indicated that in practice these transactions are infrequent.   
 
If you require any further information on any of our views please contact Kerry Hicks on 
(02) 9290 5703 or kerry.hicks@charteredaccountants.com.au.   
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Yours sincerely 

 
 
Bill Palmer 
General Manager Standards and Public Affairs 
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Appendix 
 
Detailed Answers to AASB Questions 
 
The AASB requested comments on:  

 (a) any regulatory issues or other issues arising in the Australian environment that may 
affect the implementation of the proposals, particularly any issues relating to:  

 (i) not-for-profit entities;  

 (ii) public sector entities;  

 We do not believe that these amendments will unduly inconvenience not-for-profit or public 
sector entities, as few of them are companies limited by shares and able to make share-based 
payments.  If a public sector entity is for-profit and limited by shares, then the rules in the 
proposed amendment are appropriate. 

 (b) whether, overall, the proposals would result in financial reports that would be useful to 
users; and  

 We agree that the proposals would result in financial reports that would be useful to users.  It is 
easy to lose sight of the fact that the main message of AASB/IFRS 2 is that expenses need to be 
recognized when services are rendered or goods purchased when they are paid for with equity 
instruments rather than money.  These amendments merely clarify the situation when they are 
paid for with money, the amount of which is linked to the value of an equity instrument. 

 While Company Law still retains the notion of separate legal identity for companies, even those 
within a group which as a whole is a reporting entity, guidance as to how to ensure that the 
expense and the payment are reflected in the correct company is appropriate.  These 
amendments reflect the same underlying philosophy as the way in which the AASB decided to 
handle tax consolidation in Interpretation 1052. 

 (c) whether the proposals are in the best interests of the Australian economy.  

We agree that the proposals, as part of the adoption of IFRS and international harmonization, 
are in the best interests of the Australian economy. 
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29 February 2008 
 
 
Sir David Tweedie 
International Accounting Standards Board 
1st Floor, 30 Cannon Street 
LONDON EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
Via ‘Open to Comment’ page on www.iasb.org 

 
Dear Sir David 
 

Proposed Amendments to IFRS 2 Share-based Payment and IFRIC 11 IFRS 2 – 
Group and Treasury Share Transactions: 

Group Cash–settled Share-based Payment Transactions 
 
The Institute of Chartered Accountants in Australia welcomes the opportunity to comment 
on and is supportive of the proposed amendments to IFRS 2 Share-based Payment and 
IFRIC  11 AASB 2 – Group and Treasury Share Transactions: Group Cash–settled 
Share-based Payment Transactions.   
 
The Institute is the professional body representing some 44,000 Chartered Accountants 
in Australia.  Our members work in diverse roles across commerce and industry, 
academia, government and public practice throughout Australia and in 107 countries 
throughout the world. 
 
Overall we support the proposed amendments as in our view they clarify the current 
requirements.  However, we also consider the time has come for a complete re-write of 
IFRS 2 to emphasise the principles on which it is based and move the increasing number 
of rules to an Appendix of Implementation Guidance.  This was suggested in an 
interesting article in November 2007’s issue of Accountancy, page 74, “Good in 
Principle”.  If resources and priorities do not permit a complete revision, we suggest that 
the Board may at least wish to consider the merits of incorporating IFRIC 11 into the body 
of IFRS 2 so that users need to refer to only one statement. 
 
We also draw the Board’s attention to the fact that with this amendment the IASB may be 
setting a precedent that could be applied in expense allocation between members of a 
group of companies in circumstances other than for share-based payments.  Is the Board 
suggesting by analogy that an expense always has to be booked in the company that 
buys the goods or benefits from the services concerned?  We suggest that the whole 
issue of recognition, measurement and disclosure between subsidiaries, other group 
members and parents in single company accounts needs to be clarified.  



 

 
 

 
 
 
 
 
 
 
Our detailed comments are in the attached appendix. 
 
If you require further information on any of our views, please contact Kerry Hicks by email 
to kerry.hicks@charteredaccountants.com.au. 
 
 
Yours sincerely 

 
 
Bill Palmer 
General Manager Standards and Public Affairs 
 
 
CC David Boymal, Chairman, Australian Accounting Standards Board 
 Stephen Harrison, Chief Executive Officer, Global Accounting Alliance 
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Appendix 
 
 
Detailed Answers to IASB Questions 

Question 1 – Specifying how a subsidiary that receives goods or services from its suppliers (including 
employees) should account for cash-settled share-based payment arrangements described in new paragraph 
3A of IFRIC 11  

The proposed amendments specify that:  
(a)  in the financial statements of a subsidiary that receives goods or services from its suppliers under the 

arrangements described in new paragraph 3A of IFRIC 11, the subsidiary should apply IFRS 2 to 
account for the transactions with its suppliers. In other words, in the financial statements of the 
subsidiary, such cash-settled share-based payments are within the scope of IFRS 2 (see new 
paragraph 3A of IFRS 2 and new paragraph 11A of IFRIC 11).  

(b)  the subsidiary should measure the goods or services received from its suppliers in accordance with 
the requirements applicable to cash-settled share-based payment transactions, as set out in IFRS 2 
(see new paragraph 11B of IFRIC 11).  

Do you agree with the proposals? If not, why?  
We agree with these proposals. 
We also suggest that the word “parent” be replaced by the word “shareholder” in paragraph 3A of IFRS 2 and IFRIC 
11.  We see no difference in principle between the situation where the parent of a subsidiary is obliged to make such 
payments and the situation where a shareholder in a joint venture is obliged to make such payments and suggest that 
the use of the word “parent” may lead to an artificial distinction between like transactions. 

Question 2 –Transition  
 

The proposed amendments to IFRS 2 and IFRIC 11 would be required to be applied retrospectively, subject 
to the transitional provisions of IFRS 2.  
Do you agree with the proposal? If not, what do you propose and why?  

The transitional provisions appear reasonable. 
 
 


