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Dear Chairman

Re: Response to Exposure Draft 161 — Group Cash-settled Share-based Payment Transactions
(‘ED 161’)

Please find following our response to ED 161 proposing amendments to AASB 2 ‘Share-based
Payment and AASB Interpretation 11 ‘AASB 2 — Group and Treasury Share Transactions.’

Our response contains two primary areas of concern. The first is in relation to the need for more
clarity and explanation surrounding principles, substance, and overall accounting requirements with
respect to the transfer of obligations from subsidiary to parent pursuant to ‘arrangements’. The
second area of concern is with respect to the measurement of a subsidiary’s share-based payment
expense by reference to the value of equity in another entity.

In addition, whilst we support the inclusion of additional guidance for transactions not previously
contemplated by AASB 2, we are concerned at the ‘bolt on’ approach that the IASB is taking in relation
to IFRS 2. We note that whilst transactions, such as those within the scope of IFRIC 11 are deemed
to be caught by IFRS 2, they don't actually satisfy the definition of ‘share-based payments’ in IFRS 2.
We would therefore argue for the reissue of an amended IFRS 2.

If you have any queries please contact Mr Rob Mackay on (03) 9614 4444.

Yours faithfully

Kevin W. Neville
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MOORE STEPHENS

Response from Moore Stephens on proposals contained in ED 161
29 February 2008

IASB Invitation to Comment

Question 1 - Specifying how a subsidiary that receives goods or services from its suppliers
(including employees) should account for cash-settled share-based payment arrangements
described in new paragraph 3A of IFRIC 11.

The proposed amendments specify that:

(a) in the financial statements of a subsidiary that receives goods or services from its suppliers under
the arrangements described in new paragraph 3A of IFRIC 11, the subsidiary should apply IFRS 2
to account for the transactions with its suppliers. In other words, in the financial statements of the
subsidiary, such cash-settled share-based payments are within the scope of IFRS 2 (see new
paragraph 3A of IFRS 2 and new paragraph 11A of IFRIC 11).

(b) the subsidiary should measure the goods or services received from its suppliers in accordance with
the requirements applicable to cash-settled share-based payment transactions, as set out in IFRS
2 (see new paragraph 11B of IFRIC 11).

Do you agree with the proposals? If not, why?
Response

ED161 proposes that a subsidiary should measure the goods or services received from its suppliers in
accordance with the requirements applicable to cash-settled share-based payment transactions in
circumstances where the obligation to make the cash-settled share-based payment to those suppliers
has been assumed by the parent entity. In this regard, the subsidiary measures the goods or services
received from its suppliers on the basis of the fair value of the corresponding liability incurred by the
parent (refer proposed paragraph 11B to IFRIC 11).

Depending on the terms of the cash-settled share based payment arrangement, the parent entity's
aforementioned liability could be measured by reference to the price (or value) of the equity
instruments of the subsidiary entity, its parent, or another entity in the group (refer proposed paragraph
3Ato IFRS 2).

We advise that Moore Stephens has some concerns in relation to:-

(1) the clarity of the wording in the ED with respect to the requirements for accounting for such
transactions; and

(2) whether it is inconsistent with the principles of IFRS 2 for an entity's expense, measured as a
cash-settled share based payment, to be measured by reference to the value of another
entity's equity as allowed in proposed paragraph 3Ato IFRS 2.

1. Transfer of subsidiary’s obligation to the parent or other group entity
We note the following proposed paragraphs in the ED:-

“The third issue concerns cash-settled share-based payment arrangements in which a parent
incurs a liability to make cash payments to the employees of its subsidiary..... Under the
arrangements, the parent has an obligation to make the required cash payments to the employees
of the subsidiary. The subsidiary itself does not have any obligation to make the required cash
payments to its employees or provide them with its equity instruments.” [Proposed paragraph 3A to
IFRIC 11]

«__Until the liability incurred by the parent is settled, the subsidiary shall recognise any changes in

the fair value of the liability in profit or loss and in the subsidiary’s equity as adjustments to
contributions from the parent.” [Proposed paragraph 11B to IFRIC 11]
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Where the subsidiary has received goods or services from its suppliers (including employees), the
subsidiary has incurred an obligation to compensate those suppliers. It is our belief that where a
parent entity has made, or has committed to make, a cash-settled share based-payment in settlement
of the original liability incurred by the subsidiary, this would prima facie constitute an extinguishment of
the subsidiary’s liability.

The ED states that “..the subsidiary shall recognise any changes in the fair value of the liability in
profit or loss and in the subsidiary’s equity as adjustments to contributions from the parent.”

To give effect to this accounting outcome, it would seem apparent that “changes in the fair value of the
liability"” would need to be deemed a separate event constituting the receipt of additional value inherent
in goods or services received by the subsidiary and hence the incurrence of a separate identifiable
obligation to those suppliers by the subsidiary.

We are of the opinion that this is the only interpretation of the proposals in the ED that would allow the
subsidiary to transfer this incremental liability to the parent and thereby allowing for the increment in
the equity contributed by the parent to the subsidiary. Otherwise, a reader may be left to wonder how
the mere change in the fair value of a parent's liability could, without express agreement between
parent and subsidiary providing for the reimbursement of the parent’s incremental liability, impact the
accounts of the subsidiary that had previously extinguished that liability through its transfer. Without
such an agreement, some readers may infer certain cash-settled share-based payment

‘arrangements’ to be outside the scope of ED161.

Therefore, without the ED specifying that each individual event of increment to the parent’s liability
should be treated as a separate event sequence of (i) incurrence by the subsidiary of a separate
expense and liability with (ii) accompanying assumption of liability by the parent, it would seem
possible to argue that if the parent has agreed to settle the liability by way of cash-settled share based
payment, the parent has also assumed the risks of future increments to that liability.

The following journals would be representative of what we believe is the appropriate accounting for the
incurrence and transfer of the initial and subsequent liabilities between subsidiary and parent entities:-

Accounts of Subsidiary

i. Subsidiary incurs legal obligation to its suppliers

DR CR
30 Sept 2008 Employee Expense 100
30 Sept 2008 Liability 100
ii. Parent assumes liability as deemed equity contribution
DR CR
30 Sept 2008 Liability 100
30 Sept 2008 Equity 100

iii. Subsidiary incurs additional and separate legal obligation to its suppliers upon
remeasurement of the Parent’s liability assumed

DR CR
30 Dec 2008 Employee Expense 10
30 Dec 2008 Liability 10

iv. Parent assumes additional and separate liability as deemed equity contribution

DR CR
30 Dec 2008 Liability 10
30 Dec 2008 Equity 10
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Accounts of Parent

V. Parent assumes liability as deemed equity contribution

DR CR
30 Sept 2008 Investment in Subsidiary 100
30 Sept 2008 Liability 100
vi, Parent assumes additional and separate liability as deemed equity contribution
DR CR
30 Dec 2008 Investment in Subsidiary 10
30 Dec 2008 Liability 10

If the above journals represent a correct interpretation of what the IASB is setting out to achieve, we
believe that there should be further explanation as to the method by which the parent assumes the
liability and the principles around the subsequent accounting for fair value remeasurement in the
books of both the subsidiary and parent so as to avoid any possible misinterpretation by readers.

In addition, we note that the ED appears to be drafted more for the application of parent-subsidiary
relationships yet it's scope extends to the transfer of a subsidiary’s liability to other group entities.
Without further explanation, we would query whether readers would come to consistent conclusions
with respect to accounting in these circumstances.

Therefore, we believe there should be more explanation in relation to:-

a) how the term “changes in the fair value of the liability" (para 11B) should be interpreted and are
deemed to effect the subsidiary where that parent has assumed liabilities to make cash-settled
share based payments to the subsidiary’s employees.

b)  the implications where the parent assumed the obligation to compensate the subsidiary's
employees but determines subsequently, without consultation to the subsidiary, that the
obligation would be settled by way of cash-settled share based payment. In other words, does
the subsidiary always need to be a party to the “arrangement” with respect to the method of
settlement having regard to the future impact of remeasurement on the subsidiary’s financial
statements?

c) whether it might be possible for the parent and subsidiary to ‘opt out' of the IFRIC 11
requirements where it is deemed that the substance of a particular arrangement is such that the
subsidiary has actually severed its exposure to future fair value movements of the parent’s
liability such that the parent has actually assumed the risks associated with its future
remeasurement. In this regard, in instances where the liability is measured by reference to
value of the parent’s equity, the parent itself would be deemed to have entered into a cash-
settled share based payment with deemed suppliers pursuant to AASB interpretation 8. In
instances where the liability is measured with reference to the value of the subsidiary’s equity,
the parent may be deemed to have issued a derivative financial instrument to the subsidiary's

employees and that is redeemable for cash.

d) how the requirements might be applied for arrangements between subsidiaries where there is
no direct capital contribution by a parent.

As explained in the next section, we believe that instances where the value of the cash-settled share
based payment is determined by reference to the value of the parent’s equity is an issue that needs to
be separately addressed and gives some weight to the arguments in point c) above that that the
subsidiary should not be exposed to movements in the fair value of the parent’s liability.
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2 Cash-settled share based payments referenced to value of another entity’s equity
We note the following proposed paragraphs in the ED:-

“Similarly, this IFRS also applies to arrangements in which an entity’s parent (or another entity in
the group) has incurred a liability to transfer cash or other assets for amounts that are based on the
price (or value) of the equity instruments of the entity, its parent, or another entity in the group fo
parties that have supplied goods or services to the entity.” [Proposed paragraph 3A to IFRS 2]

We do not believe that an entity’s cash-settled share-based payment should be capable of
measurement by reference to another entity's equity, unless it can be demonstrated that the value of
that other entity’s equity is closely related to the value of the equity of the entity such that any variation
is immaterial. This is likely to be the case where the subsidiary is the only operating entity in the group
and the parent is essentially a holding company only.

We hold this view having regard to the substance of what the expense related to a share based
payment represents.

Relevant principles in relation to share-based payments

The accounting requirements in relation to cash-settled share based payments are stated in IFRS 2 as
follows:-

“Cor cash-settled share-based payment transactions, the entity shall measure the goods or
services acquired and the liability incurred at the fair value of the liability. Until the liability is
settled, the entity shall remeasure the fair value of the liability at each reporting date and at the
date of settlement, with any changes in fair value recognised in profit or loss for the period.” [IFRS
2.30]

In general, where share-based payments are made to employees of an entity, the related expense
booked in the accounts of the recipient entity should be representative of the value of the goods or
services received. This principle is demonstrated below in extracts of some key principles contained
in the Basis for Conclusions supporting IFRS 2.

“Given these practical difficulties in measuring directly the fair value of the employee services
received, the Board concluded that it is necessary to measure the other side of the transaction, ie
the fair value of the equity instruments granted, as a surrogate measure of the fair value of the
services received...” [BC68]

“HHence, measuring share-based payment transactions at fair value ensures that those
transactions are represented faithfully in the financial statements, and consistently with other
transactions in which the entity receives resources as consideration for the issue of equity
instruments.” [BC85]

“The Board therefore concluded that, in principle, the goods or services received should be
measured at their fair value at the date when the entity obtains those goods or as the services are
received.” [BCY1]

“However, if the fair value of the services received is not readily determinable, then a surrogate
measure must be used, such as the fair value of the share options or shares granted.” [BC92]

“The Board concluded that, at grant date, it is reasonable to presume that the fair value of both
sides of the contract are substantially the same, ie the fair value of the services expected to be
received is substantially the same as the fair value of the equity instruments granted. This
conclusion, together with the Board’s conclusion that there is unlikely to be a high correlation
between the fair value of the services received and the fair value of the equity instruments
granted at later measurement dates, led the Board to conclude that grant date is the most
appropriate measurement date for the purposes of providing a surrogate measure of the fair
value of the services received.” [BC96]
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“Moreover, because the intrinsic value measurement basis does not include time value, it is not
an adequate measure of either the SAR liability or the cost of services consumed.” [BC250]

As the IASB has explained above in relation to equity-settled share based payment fransactions, the
value of employee services are not readily ascertainable, and therefore measurement of the services
received shall be based upon a surrogate measure being the value of the equity granted.

Therefore, it is our opinion that where the an entity has assumed a cash-settled share-based payment
liability whose value is referenced to the value of its own equity, this is consistent with the principles
contained in IFRS 2 since the value of the liability, and increments thereto, would be deemed an
appropriate surrogate for the value of the services received.

We would also consider it appropriate for management of a subsidiary to initially determine the value
of employee expenses received (and to be settled by way of cash-settled share based payment) by
reference to the value of equity in another entity only where the value of that equity is considered an
appropriate surrogate value for those services received. In this way, the recognition of this initial
liability (including vested and unvested amounts) would be aligned to the principles of accounting in
relation to equity-settled share-based payments where, for example, the employees of the subsidiary
become entitled to shares or share options in a parent entity.

We would not however consider that subsequent movements in the fair value of a cash-settled share
based payment liability could be deemed representative of the value of services received since there
is no control over the value of that liability and no discretion available to management in ascertaining
whether or not it is representative of the services received.

We believe that if the proposals in the ED are adopted, the accounts of the subsidiary entity may not
be reflective of the economic resources that it has received and consumed during the periods in which
the parent’s liability is remeasured to fair value with corresponding charges to the subsidiary’s profit
and loss account.

In relation to this issue, we also see as a concern the fact that the parent's investment in the
subsidiary would become inflated over time based on any increase in value of the parent’s equity.
This increase in the carrying value of the investment may bear little, if any, relationship to the value of
the subsidiary.

Page 6 of 6



