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Dear Mr Buschhueter

Exposure Draft Simplifying Earnings per Share (proposed amendments to IAS 33
Earnings per Share)

The Australian Accounting Standards Board (AASB) is pleased to provide comments on
the abovenamed Exposure Draft. In forming its views, the AASB considered comments
received from Australian constituents in response to its Exposure Draft on the same topic.

The AASB considers that the revision of TAS 33 is not a high priority in view of the
magnitude of important topics that the TASB needs to address. Accordingly, the AASB is
of the view that the IASB should not be deploying resources on this project at this time.
The AASB is also concerned about the rules-based approach that underlies IAS 33, which
seems inconsistent with the IASB’s intended principles-based approach to standard setting.

Notwithstanding the AASB’s view on the priority of this project and its rules-based nature,

it is generally supportive of the proposals in the Exposure Draft, with some exceptions as
identified in the attached response.

Yours sincerely

Bruce Porter
Acting Chairman

—attachment—
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Q1: Mandatorily convertible instruments and instruments issuable for little or no
cash or other consideration

(a) Do you agree that the weighted number of ordinary shares for basic EPS should
include only instruments that give (or are deemed to give) their holder the right to
share currently in profit or loss of the period? Why or why not?

Yes. Inrespect of basic EPS, this proposal aligns with the basis on which the (earnings)
numerator is determined for the current period. The AASB notes that, in respect of (the
more future-oriented) diluted EPS, the relevant impact of instruments that do not carry the
right to share currently in profit or loss is factored into the calculation through their dilutive
effect on the denominator.

(b) Does the exposure draft apply this principle correctly to mandatorily convertible
instruments and ordinary shares issuable for little or no cash or other consideration?
Why or why not?

Yes, in respect of both basic and diluted EPS. There may be a concern that mandatorily
convertible instruments and ordinary shares issuable for little or no cash or other
consideration that don’t currently share in profit or loss may not be factored into the
calculation of diluted EPS because they are antidilutive. However, such instruments are
disclosed under paragraph 64(c) in any case.

There should be greater consistency in the manner in which the notion of sharing in profit
or loss is expressed. Paragraphs A8-9 are not consistent with the principle as described in
paragraph 17. Paragraph 17 refers to “the date the holder has the right....to share currently
in profit or loss of the period” while paragraph A8 refers to “the date the holder of the
instrument has the right to share in profit or loss of the period”. In addition, the definition
of ‘a participating instrument’ (paragraph 6) refers to participating in dividends, rather than
profit or loss. We appreciate that, with respect to a particular instrument, it may be more
helpful to refer to dividends, but there may be a way of linking dividends to the notion of
sharing in profit or loss in the definition to make the drafting more consistent.

Q2: Gress physically settled contracts to repurchase an entity’s ewn shares and
mandatorily redeemable ordinary shares

Do you agree with the proposed treatment of gross physically setiled contracts to
repurchase an entity’s own shares and mandatorily redeemable shaves? Why or why
not?

No. We do not agree with this proposal on the basis that a key notion underlying the
proposed IAS 33 is that instruments that share in profit or loss should be factored into EPS
amounts. We consider that this notion should override the view that instruments that are
classified as liabilities should not be factored into EPS amounts because users of EPS
information are interested in the extent to which the profit or loss needs to be shared among
stakeholders.
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Q3: Instruments that are measured at fair value through profit or loss

Do you agree that the fair value changes sufficiently reflect the effect on ordinary equity
holders of instruments measured at fair value through profit or loss and that recognising
those changes in profit or loss eliminates the need for further adjusiments to the
calculation of EPS? Why or why not?

In some cases, the fair value movement will reflect the overall impact of such instruments
on EPS through the earnings numerator. Where this is the case, the proposal would
simplify the calculation of EPS for entities with instruments measured at fair value through
profit or loss. However, for some instruments, in particular, convertible debt, the fair value
movement will often not reflect the overall impact. For those instruments, the proposed
change would not be appropriate. On balance, we therefore do not support the proposal.

Furthermore, in both instances, the AASB is also concerned that, in practice, this method
may not show the potential burden of dilution from these instruments that would generally
be reflected under the existing IAS 33. If the TASB proceeds with its proposal,
supplementary disclosure about the potential dilution may be necessary.

Q4: Options, warrants and their equivalents

(a) Do you agree that to calculate diluted EPS an entity should assume the settlement of
forward sale contracts on its own shares in the same way as options, warrants and
their equivalenis? Why or why not?

Yes, on the basis that forward sale contracts generally have the same impact on EPS in
substance as options and warrants.

(b) Do you agree that ordinary shares arising from the assumed exercise or seitlement of
options, warrants and their equivalents should be regarded as issued at the end-of-
period market price? Why or why not?

Yes, on the basis that it simplifies the calculation and it is appropriate to focus on the most
up-to-date price in the period in respect of instruments to be exercised in the future.

Q5: Participating instruments and two-class ordinary shares

Do you agree with the proposed amendments to the application guidance for
participating instruments and two-class ovdinary shares? Why or why not?

The ‘assumed conversion’ approach is the basis generally applied under IAS 33. Although
this proposal is consistent with US GAAP, the AASB does not consider that there is
adequate justification for requiring entities to test for the most dilutive outcome as between
the ‘assumed conversion’ approach and the ‘two-class’ approach. The AASB considers
this to be a further complication of IAS 33, rather than a simplification.
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In the context of ‘assumed conversion’ the AASB supports the change to include actual
dividends rather than impute the dividends that would have been paid had conversion
occurred at the beginning of the period. This acknowledges that the entity may have made
a different decision about dividends had the instruments actually been converted at the
beginning of the period.

Q6: Disclosure requirements

Are additional disclosures needed? If so, what additional disclosures should be provided
and why?

The AASB has no suggestions for further disclosures other than those mentioned in our
response to Q3.

However, the AASB disagrees with the amendment made to paragraph 67 that alternative
EPS numbers can only be disclosed in the notes. Such EPS numbers can provide useful
information to users, and it is important for them to be presented together with the
prescribed EPS numbers to allow for comparisons between those numbers. Alternative
EPS amounts that are calculated on a ‘through the eyes of management approach’ may have
cither alternative numerator amounts, alternative denominator amounts, or both, and should
be permitted provided they are reconciled to the numerator or denominator amounts as
prescribed by the Standard.

For example, some entities in Australia have issued stapled securities, whereby the equity
securities of two or more entities that operate as a group are combined and traded as one
security. A holder of such a security has one of each of the securities of the stapled entities,
and not just one or the other, and the financial performance of the stapled security depends
on the financial performance of all the entities whose securities are stapled. For the
purposes of financial reporting, however, in a business combination, one of the stapled
entities must be identified as the acquirer and the other entity is effectively minority
interests. Consistent with the Exposure Draft and the existing IAS 33, basic and diluted
EPS is calculated using profit or loss attributable to the parent entity, that is, after deducting
minority interests. EPS measured in this way is unhelpful to the holders of a stapled
security as they are interested in the EPS measure relating to all the stapled entities
combined, that is, including the portion that is in minority interests, as the stapled security
holders of the parent are the same as the stapled security holders in the minority interests.
For such entities, disclosure of basic and diluted EPS calculated using group earnings
would provide relevant information to users. Where alternative EPS numbers provide
relevant information, such EPS amounts should be required to be presented together with
the EPS numbers calculated in accordance with the Standard to ensure that the user is aware
of both sets of EPS numbers. We therefore do not agree with the requirement in

paragraph 67 to only permit alternative EPS numbers to be disclosed in the notes.
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Other comments

Equity and liabilities project

The AASB considers that the IASB should clarify the extent to which the EPS project
might be impacted by the proposals in the recent Discussion Paper F inancial Instruments
with Characteristics of Equity.

Example DI
This example appears to deal with contingently issuable shares rather than the treatment of
shares issuable for little or no cash or other consideration as indicated by the heading.

Guidance

There should be consistency between paragraph A16 and paragraph 54. Paragraph A16
should explain that contingently issuable shares are included in diluted EPS from the later
of the beginning of the period or the date of the contingent share agreement, if the
conditions in the agreement have been satisfied at the reporting date.

Cancelled and lapsed potential ordinary shares

Paragraph 37 — The AASB considers that cancelled or lapsed potential ordinary shares
should not be factored into the calculation of diluted EPS. This is on the basis that diluted
EPS is often used as a forward-looking indicator and it is appropriate to apply the
knowledge we have at year end about cancellations and lapses in performing the
calculation.

If the requirement to include cancelled or lapsed potential ordinary shares in the calculation
of diluted EPS is retained, then IAS 33 should require their separate disclosure so that users
can rework the calculation to remove their effect.

Location of disclosure

Paragraph 58 — The AASB does not consider that it is justifiable to require the EPS
amounts to be disclosed with the statement of comprehensive income. The AASB
considers that the EPS amounts should be able to be disclosed either with the statement of
comprehensive income or in the notes to the statement. This would also facilitate the co-
location of the prescribed and alternative EPS amounts (also see our response to Q6).



