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Question 1 

The exposure draft proposes defining fair value as 'the price that would be received to sell an 
asset or paid to transfer a liability in an orderly transaction between marl{et participants at 
the measurement date' (an exit price) (see paragraph 1 of the draft IFRS and paragraphs 
BCIS-BCl8 of the Basis for Conclusions). This definition is relevant only when fair value is 
used in IFRSs. Is this definition appropriate? Why or why not? If not, what would be a 
better definition and why? 

Response: 

The definition is not appropriate for the reasons given below. 

(a) Cannot transfer a liability 

Part of the proposed definition refers to the price that would be paid "to transfer a liability". The 

exposure draft (at paragraph 25) explains that" ... the liability continues and the market participant 

transferee would be required to fulfill it; it is not settled with the counterparty or otherwise 

extinguished". 

There is a very significant and fundamental problem with that part of the definition; which is that it 

is not possible to transfer a liability (except perhaps in very rare instances where there is a specific 

statutory provision facilitating transfer). That is because a liability is not property in the legal sense 

(i.e. it is an obligation rather than something capable of ownership) and, therefore, cannot be 

transferred. 

Of course it is possible to novate a liability - but this just means extinguishing the liability of the 
debtor to the creditor and contractually creating a new liability (on the same terms) owed by a third 

party to the creditor. But that is not a transfer because a new liability has been created under a new 

contract. And the value of the new liability may not be the same as the value of the old liability 

notwithstanding that the terms are the same, if for example, the credit-worthiness of the third party 

is different from that of the original debtor. 

It is also possible for the debtor to get an indemnity from a third party for the liability in exchange 

for a payment. Again there is no transfer of the liability. All that happens is that the third party 

assumes the economic burden of the liability, not the legal liability to the creditor. 

These comments are made from the perspective of a common law legal system such as exists in 

Australia, the United Kingdom and the United States of America. However, we would expect that 

the situation in other legal systems is similar because there is a very sound economic justification 

for a general prohibition on transferring liabilities: i.e. otherwise debtors could avoid their 
obligations to their creditors by transferring their liabilities to impecunious third parties. 

In our view the better concept is that of the amount for which the liability would be settled. That 

concept can be used to value a liability either with or without a corresponding asset (which are the 

two cases identified in paragraphs 27 and 28). 
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(b) Both the seller and buyer should be hypothetical 

The concept of value adopted by valuers worldwide assumes that both the seller and buyer are 
hypothetical. For example, the International Glossary of Business Valuation Terms (which has 

been adopted by the American Institute of Certified Public Accountants, the American Society of 

Appraisers, the Canadian Institute of Chartered Business Valuators, the National Association of 
Certified Valuation Analysts and the Institute of Business Appraisers) contains the following 

definition of Fair Market Value: 

"Fair Market Value - the price, expressed in terms of cash equivalents, at which property 

would change hands between a hypothetical willing and able buyer and a hypothetical 

willing and able seller ... " (Underlining added). 

The Board says that the proposed definition (like the existing definition) assumes that "exchange 

transaction is hypothetical" (paragraph BC 17). That does not say anything about the parties: i.e. a 

hypothetical transaction could be between real parties or hypothetical parties. It is unclear what 

position the exposure draft takes on the parties. In particular, it is unclear whether the exposure 

draft assumes the seller to be hypothetical or to be the reporting entity. For example, the exposure 

draft explains that the hypothetical transaction is to be considered from "the perspective of a 

market participant that holds the asset or owes the liability" (paragraph 12) and the exposure draft 

requires fair value to be determined using assumptions that market participants would use 

(paragraph 14). Prima facie this suggests a hypothetical seller. But then the repOliing entity is 

required (paragraph 14) to consider factors specific to "market participants with whom the 
reporting entity would enter into a transaction in that market" (underling added). 

We believe the definition of market participants should be amended to make it explicit that the 

seller and buyer are hypothetical. 

(c) Exit and entJy prices the same 

We agree with the Board's conclusion (paragraph BC 28) that "a current entry price and a current 

exit price will be equal when they relate to the same asset or liability on the same date in the same 

form in the same market". Given that, we do not understand why the Board was concerned 

(paragraph BCI7) that the existing definition did not specify "whether an entity is buying or selling 
the asset". In our view there was nothing to remedy (paragraph BC 18). We believe the existing 

wording on this point is preferable. 

(d) Better definition 

For the reasons given above, we believe that market participants should be defined to be 

hypothetical and that a better definition of fair value would be as follows: 

"Fair value is the amount for which an asset could be exchanged or a liability settled in an 

order~)i transaction between market participants at the measurement date." 
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Question 2 

In three contexts, IFRSs use the term 'fair value' in a way that does not reflect the 

Board's intended measurement objective in those contexts: 

(a) In two of those contexts, the exposure draft proposes to replace the term 'fair value' (the 
measurement of share-based payment transactions in IFRS 2 Share-based Payment and 
reacquired rights in IFRS 3 Business Combinations) (see paragraph BC29 of the Basis for 
Conclusions). 

(b) The third context is the requirement in paragraph 49 of lAS 39 Financial Instruments: 
Recognition and Measurement that the fair value of a financial liability with a demand 
feature is not less than the amount payable on demand, discounted from the first date that 
the amount could be required to be paid (see paragraph 2 of the draft IFRS and paragraph 
BC29 of the Basis for Conclusions). The exposure draft proposes not to replace that use of the 
term 'fair value', but instead proposes to exclude that requirement from the scope of the 
IFRS. 

Is the proposed approach to these tlu'ee issues appI'opriate? Why or why not? 

Should the Board consider similar approaches in any other contexts? If so, in which context 
and why? 

Response: 

We have no comment. 

Question 3 

The exposure draft proposes that a fair value measurement assumes that the transaction to 
sell the asset or transfer the liability takes place in the most advantageous market to which 
the entity has access (see paragraphs 8-12 of the draft IFRS and paragraphs BC37-BC41 of 
the Basis for Conclusions). 

Is this approach appropriate? Why or why not? 

Response: 

We believe that the guidance in paragraphs 8 to II is unclear. 

More importantly, the concepts of "most advantageous market" and "principal market" are 

unnecessary because the value of any asset will be the highest value that can be obtained -
speculators and arbitrageurs will ensure that. 

Question 4 

The exposure draft proposes that an entity should determine fair value using the assumptions 
that market participants would use in pricing the asset or liability (see paragraphs 13 and 14 
of the draft IFRS and paragraphs BC42-BC45 of the Basis for Conclusions). Is the 
description of market participants adequately described in the context of the definition? Why 
or why not? 

Response: 

We believe (for the reasons given in response to Question 1) that the definition of market 

participants should make explicit that they are both hypothetical. 
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Question 5 

The exposure draft proposes that: 

(a) the fair value of an asset should consider a market participant's ability to generate 
economic benefit by using the asset or by selling it to another market participant who will use 
the asset in its highest and best use (see paragraphs 17-19 of the draft IFRS and paragraph 
BC60 of the Basis for Conclusions). 

(b) the highest and best use of an asset establishes the valuation premise, which may be either 
'in use' or 'in exchange' (see paragraphs 22 and 23 of the draft IFRS and paragraphs BC56 
and BC57 of the Basis for Conclusions). 

(c) the notions of highest and best use and valuation premise are not used for financial assets 
and are not relevant for liabilities (see paragraph 24 of the draft IFRS and paragraphs BC51 
and BC52 of the Basis for Conclusions). 

Are these proposals appropriate? Why or why not? 

Response: 

Proposals (a), (b) and (c) are appropriate. 

Question 6 

When an entity uses an asset together with other assets in a way that differs from the highest 
and best use of the asset, the exposure draft proposes that the entity should separate the fair 
value of the asset group into two components: (a) the value of the assets assuming their 
current use and (b) the amount by which that value differs from the fair value of the assets (ie 
their incremental value). The entity should recognise the incremental value together with the 
asset to which it relates (see paragraphs 20 and 21 of the draft IFRS and paragraphs BC54 
and BC55 of the Basis for Conclusions). 

Is the proposed guidance sufficient and appropriate? If not, why? 

Response: 

The exposure draft should clarify that the incremental value is not required to be recognised or 
disclosed separately from the value assuming current use. 

Question 7 

The exposure draft proposes that: 

(a) a fair value measurement assumes that the liability is transferred to a market participant 
at the measurement date (see parag."aph 25 of the draft IFRS and paragraphs BC67 and 
BC68 of the Basis for Conclusions). 

(b) if there is an active market for transactions between parties who hold a financial 
instrument as an asset, the observed price in that market I'epresents the fair value of the 
issuer's liability. An entity adjusts the observed price for the asset for features that are 
present in the asset but not present in the liability or vice versa (see paragraph 27 of the draft 
IFRS and paragraph BCn of the Basis for Conclusions). 

(c) if there is no corresponding asset for a liability (eg for a decommissioning liability 
assumed in a business combination), an entity estimates the price that market participants 
would demand to assume the liability using present value techniques or other valuation 
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techniques. One of the main inputs to those techniques is an estimate of the cash flows that 
the entity would incur in fulfilling the obligation, adjusted for any differences between those 
cash flows and the cash flows that other market participants would incur (see paragraph 28 
of the draft IFRS). 

Are these proposals appropriate? Why or why not? Are you aware of any circumstances in 
which the fair value of a liability held by one party is not represented by the fair value of the 
financial instrument held as an asset by another party? 

Response: 

See our comments about the impossibility of transferring a liability (see Question I). 

Question 8 

The exposure draft proposes that: 

(a) the fair value of a liability reflects non-performance risk, ie the risk that an entity will not 
fulfil the obligation (see paragraphs 29 and 30 of the draft IFRS and paragraphs BC73 and 
BC74 of the Basis for Conclusions). 

(b) the fair value of a liability is not affected by a restriction on an entity's ability to transfer 
the liability (see paragraph 31 of the draft IFRS and paragraph BC75 of the Basis for 
Conclusions ). 

Al'e these proposals appropriate? Why or why not? 

Response: 

See our comments about the impossibility of transferring a liability (see Question 1). 

Question 9 

The exposure draft lists four cases in which the fair value of an asset or liability at initial 
recognition might differ from the transaction price. An entity would recognise any resulting 
gain or loss unless the relevant IFRS for the asset or liability requires otherwise. For 
example, as already required by lAS 39, on initial recognition of a financial instrument, an 
entity would recognise the difference between the transaction price and the fair value as a 
gain or loss only if that fair value is evidenced by observable market prices 01', when using a 
valuation technique, solely by observable market data (see paragraphs 36 and 37 of the draft 
IFRS, paragraphs D27 and D32 of Appendix D and paragraphs BC76-BC79 of the Basis for 
Conclusions). 

Is this proposal appropriate? In which situation(s) would it not be appropriate and why? 

Response: 

We have no comment. 
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Question 10 

The exposure draft proposes guidance on valuation techniques, including specific guidance 
on markets that are no longer active (see paragraphs 38-55 of the draft IFRS, paragraphs 
B5-B18 of Appendix B, paragraphs BC80-BC97 of the Basis for Conclusions and paragraphs 
IElO-IE21 and IE28-IE38 of the draft illustrative examples). 

Is this proposed guidance appropriate and sufficient? Why or why not? 

Response: 

It is not an appropriate function of an accounting standard to give specific guidance on valuation 
approaches, methods and procedures which are part of a large and complex body of specialist 
knowledge. 

Paragraph 38 brietly describes three valuation approaches (although it and paragraph BC81 -
omits the fourth, the asset approach; see the International Glossary of Business Valuation Terms). 
It contains a collection of statements that is ad-hoc, unrelated and incomplete. As a result it 
provides no useful guidance. Paragraph 38 is unnecessary and inadequate and should be removed. 

Similarly, Appendix C on present value techniques should be removed because it is not necessary 
to achieve the purpose of the proposed standard. 

Question 11 

The exposure draft proposes disclosure requirements to enable users of financial statements 
to assess the methods and inputs used to develop fair value meaSUl'ements and, for fair value 
measurements using significant unobservable inputs (Level 3), the effect of the measurements 
on profit or loss 01' other comprehensive income for the period (see paragraphs 56-61 of the 
draft IFRS and paragraphs BC98-BCI06 of the Basis for Conclusions). Are these proposals 
appropriate? Why or why not? 

Response: 

We have no comment. 

Question 12 

The exposure draft differs from Statement of Financial Accounting Standards No. 157 Fair 
Value Measurements (SFAS 157) in some respects (see paragraph BCllO of the Basis for 
Conclusions). The Board believes that these differences result in improvements over SF AS 
157. 

Do you agree that the approach that the exposure draft proposes for those issues is more 
appropriate than the approach in SFAS 157? Why or why not? Are there other differences 
that have not been identified and could result in significant differences in practice? 

Response: 

We have no comment. 
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Question 13 

Do you have any other comments on the proposals in the exposure draft? 

Response: 

We have the following further comments. 

(a) Premises of value 

The terms "in-exchange valuation premise" and "in-use valuation premise" are poorly chosen 
because both are based on an exchange (i.e. a sale), whereas the difference between the two is 
really related to whether the highest value of the asset is on a stand-alone basis or as part of a 
group. 

Also, paragraph 23 states "Both the in-use valuation premise and the in-exchange valuation 
premise assume that the asset is sold individually, ie not as part of a group or assets or a business". 
But what about goodwill which is characterised by the fact that it attaches to a business and cannot 
be sold individually? Neither premise would appear to apply to goodwill apparently with the 
bizarre consequence that it would have no value. We believe these terms and concepts need 

re-working. 

(b) What does "fair" mean? 

While the term "fair value" has a long history in accounting standards it is nonetheless a poor 
choice of words and the Board now has a rare oppOliunity to adopt a better form of words. 

What does the word "fair" mean? There is no explanation in the exposure draft of how "fair" 
qualifies "value". When one reflects on this, it is a strange omission. 

There are probably two main meanings of the word "fair". 

One is that fair means reasonable or tl'ee from bias. Thus it might be that "fair" in "fair value" 
mean that the market conditions under which the hypothetical transaction are assumed to occur are 
in some sense reasonable or free from bias. Or maybe it means that the estimate of value made is 
reasonable having regard to competing evidence. 

The other is that fair means just or equitable to a particular person having regard to that person's 
rights. This is the sense often adopted by courts in legal proceedings and in some cases by 
legislatures in statute law. In some jurisdictions, for example Canada, there is a body of case law 
about the meaning of "fair value". 

Our view is that the word "fair" adds nothing useful and indeed can be misleading given that in 
other contexts it is used differently. 

We believe a better term would be either "exchange value" or "market value" because each 
qualifies "value" by making it clear that it is value in an exchange transaction that is relevant. 

* * * 
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