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AASB Exposure Draft ED 220 - Investment Entities 

As you are aware, Australian Foundation Investment Company Ltd ("AFIC") is a Listed 
Investment Company as defined by the ITAA 1997. Listed on the ASX it is responsible 
for the investments of over 93,000 predominantly retail shareholders in Australia and 
New Zealand. 

As such, it is clear that AFIC would fall within the definition of an 'investment entity' and 
as such is making a submission on the Exposure Draft. 

Question 1 -Do you agree that there is a class of entities, commonly thought of 
as an investment entity in nature, that should not consolidate controlled entities 
and instead measure them at fair value through profit or loss? Why or why 
not? 

It is unclear why investment entities should be subject to a separate Accounting 
Standard, as this would seem to invalidate the precepts of 'comparability' that are 
included in para. 39 of the AASB Framework- "the measurement and display of the 
financial effect of like transactions and other events must be carried out .... in a 
consistent way for different entities." 

By making one section of 'preparers' subject to a different accounting standard than 
others, it is not clear that comparability for users is necessarily enhanced. 

AFIC notes, and agrees with, the comments from the three dissenting members of the 
IASB that should fair value information for entities that have been consolidated be 
required, if such investments are held in accordance with the paras 2 and B6 then fair 
value information disclosed in the notes should provide the necessary information. 

However, should it be determined that a separate accounting standard be necessary for 
investment entities, then AFIC would ask that other issues be addressed which would 
make the financial statements more useful. 



For instance, AFIC and many other investment companies manage their long-term 
investment portfolio on a consistent basis and under AASB 9, account for the Changes 
in the fair value of the investments that are defined as 'equity' through Other 
Comprehensive Income. 

However, there are other investments that are held which may be quoted in a liquid 
market but are not eligible for 'equity' treatment- e.g. convertible notes, puttable 
instruments (where the 'put' can only be exercised if the security is delisted). It would 
be more consistent with the Company's approach to investing if these non-controlled 
investments were eligible for the same treatment as the other 'equity' investments. 

The new ED therefore introduces a further anomaly into the reporting for investment 
entities- investments in equity instruments that represent a minority shareholding may 
be fair valued through Other Comprehensive Income ("OCI") whilst investments in 
equity instruments that represent 'control' must be measured at fair value through profit 
or loss. 

However, this is strongly preferable to the alternative as it is very important that the 
ability for investment entities to use AASB 9 at least for their minority equity investments 
continues. AFIC and the LIC industry body, ALICA, strongly supported the provisions of 
AASB 9 that allowed their minority equity investments to be fair valued through OCI. 

It is therefore extremely important that the current requirements proposed in the ED 
(namely, that it applies only to entities that the investment entity 'controls'- para. 6) be 
maintained and not extended to all investments. 

Question 2 - Do you agree that the criteria in this exposure draft are appropriate 
to identify entities that should be required to measure their investments in 
controlled entities at fair value through profit or loss? If not, what alternative 
criteria would you propose, and why are those criteria more appropriate? 

No comment other than to reiterate the importance that AFIC attaches to the ED only 
being relevant to investments that are controlled. 

Question 3 - Should an entity still be eligible to qualify as an investment entity if it 
provides (or holds an investment in an entity that provides) services that relate 
to: 
(a) its own investment activities? 
(b) the investment activities of entities other than the reporting entity? 

Entities do control subsidiaries that either hold necessary licenses and/or act as the 
employer for the entities investment management and operational staff. To therefore 
exclude such entities from the definition of an investment entity would remove many 
entities that the ED appears designed to apply to. In fact, should such an exclusion be 
made, it could well lead to entities that do not wish to fair value their investments 
through Profit or Loss creating such subsidiaries. 

A question arises as to whether the ED should only apply to investments that are being 
specifically held for the purposes mentioned in paragraph 2 (a), rather than seek to 



exempt only an investee 'that provides services that relate only to the entity's own 
investment activities.' 

This would remove the issue that arises, as noted in Question 3 (b) when an investment 
company has a subsidiary that provides services not only for its own investment 
activities, but also to other investment entities. The issue remains as to what extent 
these activities are 'substantive'. An entity, for instance, that is formed primarily in order 
to provide services to investment entities but also has some incidental investments 
should not, for instance, be considered an investment entity, but an entity whose stated 
goals are as set out in para 2 (b) but also has a subsidiary that provides investment 
services to itself and to other entities in pursuit of that goal should be so considered. 

Paragraph 7 (a) could then read : 

"If an investment entity controls an investee that is not held for capital appreciation, 
investment income or both, it shall consolidate that investee ... " 

Should this not be considered appropriate, the Board may wish to consider amending 
paragraph 7 (a) to read : 

"If an investment entity controls an investment that provides services that relate only to 
the entity's own investment activities, or to other investment entities' activities, and is 
held for operational reasons rather than for capital appreciation, investment income or 
both, it shall consolidate that investee ... " 

Question 4- (a) Should an entity with a single investor unrelated to the fund 
manager be eligible to qualify as an investment entity? Why or why not? 
(b) If yes, please describe any structures/examples that in your view should 
meet this criterion and how you would propose to address the concerns 
raised by the Board in paragraph BC16. 

As AFIC is a public company, it has no comment to make on this question. 

Question 5 - Do you agree that investment entities that hold investment 
properties should be required to apply the fair value model in lAS 40, and do you 
agree that the measurement guidance otherwise proposed in the exposure draft 
need apply only to financial assets, as defined in I FRS 9 and lAS 39 Financial 
Instruments: Recognition and Measurement? Why or why not? 

AFIC as an investor in financial assets only has no comment other than to note that 
entities that hold other types of investments that might not be considered financial 
assets (e.g. almond trees held under Managed Investment Scheme) might be 
considered by users to be investment entities. 



Question 6 - Do you agree that the parent of an investment entity that is not itself 
an investment entity should be required to consolidate all of its controlled 
entities including those it holds through subsidiaries that are investment 
entities? If not, why not and how would you propose to address the Board's 
concerns? 

Not relevant for AFIC, therefore no comment. 

Question 7 - (a) Do you agree that it is appropriate to use this disclosure objective 
for investment entities rather than including additional specific disclosure 
requirements? · 
(b) Do you agree with the proposed application guidance on information 
that could satisfy the disclosure objective? If not, why not and what 
would you propose instead? 

The disclosures required under para 9 and suggested under paras B19 and B20 would, 
if included in the Notes as noted in the answer to Question 1, appear sufficient to give 
users a full picture of the entities investment activities without requiring that all 
controlled investments be fair valued through Profit or Loss. 

An objective accompanied by 'guidance' is, in most cases, preferable to specific 
disclosure requirements as it gives reporting entities the flexibility to report the relevant 
information in a manner that is most appropriate to its activities. 

Question 8 - Do you agree with applying the proposals prospectively and the 
related proposed transition requirements? If not, why not? What transition 
requirements would you propose instead and why? 

In AFIC's view, it is usually preferable to have accounting standards introduced 
prospectively and this is no exception. 

Question 9 - (a) Do you agree that lAS 28 should be amended so that the 
mandatory measurement exemption would apply only to investment entities as 
defined in the exposure draft? If not, why not? 
(b) As an alternative, would you agree with an amendment to lAS 28 that 
would make the measurement exemption mandatory for investment 
entities as defined in the exposure draft and voluntary for other venture 
capital organisations, mutual funds, unit trusts and similar entities, 
including investment-linked insurance funds? Why or why not? 

This question is predicated on the assumption that there should be a specific ED for 
investment entities. 

To mandate that only investment entities can fair value associates and joint ventures 
through Profit or Loss would restrict the ability of other entities that currently use such 
an election from so doing, as the Board has noted. This restriction would appear 
unnecessary bearing in mind that presumably such an election had been made because 
it more accurately reflected the business and management view of the relevant entity. 



An alternative may be to amend AASB 128 and 131 to allow all entities, including 
investment entities as defined in the current ED, rather than just the non-investment 
entities mentioned, the option to irrevocably elect to measure investments in associates 
and joint ventures at FV through Profit or Loss, depending on which method best 
reflects the business of the entity. This could be then combined with enhanced 
disclosure requirements in AASB 12, possibly with specific disclosures for investment 
entities. 

A further possibility may be to extend the principle of irrevocable election to all 
investments by an investment entity (including the entities that it controls). An 
investment entity could not elect just to FV associates through Profit or Loss but not 
subsidiaries- it would have to either FV all through Profit or Loss or none. 

Whilst accepting that this would lessen the degree of 'comparability' between 
investment entities, this would provide investment entities the maximum flexibility to 
utilise whichever method (FV through profit or loss or consolidation/equity accounting) 
would better reflect their business. Enhanced disclosure as noted in answer to 
Questions 1 and 7 would help with regards to comparability if such disclosures were 
required regardless of which election was made. 

I would be happy to discuss the above with you in more detail at your convenience, 
should it be required. 

Yours sincerely 

A~ 
~ 

Andrew Porter 
Chief Financial Officer 




