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Dear Bob

IFRIC Draft Interpretation D20
Customer Loyalty Programmes

The Australian Accounting Standards Board (AASB) has considered the proposals in
IFRIC Draft Interpretation D20 and is pleased to provide its views in respect of the
proposals for consideration by the IFRIC.

Support for the Key Proposals of the Draft Interpretation

The AASB agrees with the proposal in D20 that award credits should be accounted for as
a separately identifiable component of the sales transaction in which they are granted (the
“initial sale”) in accordance with paragraph 13 of IAS 18 Revenue.

The AASB also agrees with the proposal in D20 that the fair value of the consideration
received or receivable in respect of the initial sale should be allocated between the
identifiable components of the initial sale by reference to the relative fair values of the
components.

The AASB generally agrees with the proposal that an entity should recognise revenue in
respect of award credits either:

(a) in the periods, and reflecting the pattern, in which award credits are redeemed; or

(b) if a third party assumes the obligation to supply the awards to the customer, when
that third party assumes the obligation.

However, in relation to the frequent circumstances in which a third party supplies awards
on behalf of a reporting entity, the AASB is of the view that the Interpretation should
address whether the reporting entity should treat the gross consideration attributable to the
award credits as revenue (see paragraph BC14 of the Basis for Conclusions on D20).



Such guidance alternatively could be included in another Interpretation issued
concurrently.

The AASB has the following proposals for amending the Draft Interpretation.

Measuring Award Credits at Fair Value

Amounts paid to third party suppliers of awards

Paragraph BC10 of the Basis for Conclusions says that, instead of using the estimation
process in paragraph 7 of the draft Consensus, an entity may use other techniques for
estimating the fair value of award credits. As an example, it says that if third parties are
engaged to supply awards, an entity could use the amount paid to the third party supplier
of awards for each award credit it grants, plus a reasonable profit margin.

The AASB doubts that an entity could determine reliably a reasonable profit margin
between:

(a) the price it would pay a third party to assume an obligation to deliver award credits
(an exit value); and

(b) the price (consideration) paid by the customer to acquire the award credits (an
entry value),

unless the entity sells award credits separately to customers.

This is because:

(a) estimating profit margins requires comparing historical entry and exit values for a
given item and making appropriate adjustments for changes in market conditions;
but

(b) historical entry values will seldom be observable for award credits because they
seldom are sold separately to customers.

Therefore, the AASB considers that the abovementioned guidance in paragraph BC10
should only be used to estimate the relative fair value of award credits when the entity
sells award credits separately to customers.

Contradictory guidance in the Appendix to IAS 18

Paragraph 11 of the Appendix to TAS 18 says that when the selling price of a product
includes an identifiable amount for subsequent servicing, the amount of deferred revenue
in respect of the subsequent servicing is that which will cover the expected costs of those
services plus a reasonable profit on those services. It would seem logical to analogise
from this measurement of subsequent servicing revenue to the measurement of award
credits, because both items are separately identifiable components of an “initial sale”.
However, paragraph 9 of IAS 18 requires revenue to be measured at the fair value of the
consideration received or receivable. This amount is an entry value, whereas the amount
mentioned in paragraph 11 of the Appendix to IAS 18 includes (or 1s) an exit value. For a
given contract, those amounts might be the same, but only by coincidence.



The AASB is concerned that paragraph 11 of the Appendix to IAS 18 does not support the
proposal in D20 that the amount of revenue attributed to award credits should be the fair
value of the consideration received for them (paragraph BCS). It observes that the
Appendix to TAS 18 is not part of that Standard, but nonetheless considers that the
Interpretation should clarify the apparent contradiction between IAS 18 and paragraph 11
of the Appendix.

Scope of the Interpretation

The AASB observes that paragraph 3 of D20 indicates that the Draft Interpretation applies
to award credits that customers can redeem for free or discounted goods or services.
However, it does not specifically indicate whether its scope includes award credits that the
customer has an unconditional option to redeem for either cash or goods and services. The
AASB considers that the Interpretation should clarify this matter, because if the customer
holds such an option, the liability for award credits would be a financial liability to be
accounted for under TAS 32 Financial Instruments: Presentation and 1AS 39 Financial
Instruments. Recognition and Measurement, rather than under IAS 18. Paragraph 19 of
IAS 32 says: “If an entity does not have an unconditional right to avoid delivering cash or
another financial asset to settle a contractual obligation, the obligation meets the definition
of a financial liability.”

Revenue Recognition When a Third Party Assumes the Entity’s Obligation to Supply
Awards to the Customer

As indicated above, the AASB agrees with the proposal in paragraphs 8(b) and 9 of D20
that revenue should be recognised when a third party assumes the entity’s obligations to
supply awards to the customer. However, the AASB considers this should only occur if
the assumption is on a non-recourse basis. This is because, consistent with accounting for
award credits under paragraph 13 of TAS 18, the extinguishment of the entity’s obligation
to supply awards gives rise to revenue. Under a non-recourse assumption', the entity’s
legal obligation is extinguished in return for the consideration paid by the entity for the
assumption, and thus revenue arises. However, under an assumption in which the
customer continues to have recourse to the entity, the entity purchases a right to the third
party’s promise to provide the awards (an asset) but its obligation is not extinguished.
Therefore, revenue should not be recognised when the latter form of assumption occurs.

The AASB observes that the last sentence of paragraph BC13 of the Basis for Conclusions
supports its recommendation. That sentence is: “However, if the entity has no obligations
in respect of the delivery of the awards, it should not defer revenue.” (emphasis added)

Retrospective Application

The AASB disagrees with requiring the Interpretation to be applied retrospectively, as
proposed in paragraph 12 of D20. If an entity has previously accounted for award credits
as an expense at the time of the “initial sale”, measured by reference to the estimated cost
of supplying the goods or services, it might not possess the information needed to
retrospectively allocate the customer consideration for now-completed “initial sales” to
those award credits. In other words, the entity will have been measuring the exit values of
its award credits (which could have been performed in aggregate for similar types of

: This term has the same meaning as a legal assumption, as referred to in the IASB-FASB Revenue

Recognition project, but the AASB prefers it because it is more self-explanatory.



awards) but would now be required to identify the entry values of all unredeemed award
credits, separately for each “initial sale”. Therefore, the AASB suggests that the
Interpretation should be applied prospectively from its effective date.

Proposed Clarifications and Other Proposed Editorial Amendments
Measurement of award credits

Paragraphs BC8 and BC9 of the Basis for Conclusions say the amount of revenue
attributed to award credits should be the fair value of the consideration received (or
receivable?) for them, and that when this amount is not directly observable, it should be
determined using a relative fair value allocation. The AASB agrees with these principles,
but notes that the draft Consensus does not say quite the same thing.

The first mention of the measurement basis in the draft Consensus (the second sentence of
paragraph 5) refers to an allocation of fair value, which paragraph 6 says shall be made by
reference to the relative fair values of the components.

The AASB recommends that the Consensus be conformed to the abovementioned wording
in the Basis for Conclusions. It is inappropriate for paragraph 6 of the draft Consensus to
equate the relative fair values of the components of an “initial sale” with the amounts for
which each component could be sold separately. Those latter amounts are the fair values’
of the components, which are used to determine their relative fair values.

Paragraph BC10 of the Basis for Conclusions includes guidance on how the fair value of
award credits may be measured. The AASB recommends including it in the Consensus.

Timing of revenue recognition from extinguishing award credils

The AASB considers that paragraph 8 should refer to recognising revenue when
obligations for award credits are extinguished, rather than when award credits are
redeemed. Accordingly, paragraph 8(a) of the Consensus should also mention that
revenue is recognised when award credits expire. At present, paragraph 8 only covers
expirations implicitly in the reference at its end to “the total number expected to be
redeemed”.

The use of “either” in paragraph 8 of the draft Consensus does not cater for circumstances
in which revenue is recognised as award credits are redeemed (or expire) and then is
recognised when the remainder of award credits is assumed by a third party. The AASB
recommends rewording paragraph 8 to cater for these circumstances. One possible
solution would be to refer in paragraph 8(b) to a third party assumption of the remaining
obligation to supply awards (which would also work when the assumption occurs
immediately after award credits are granted).

~

These words in parentheses should be added in paragraph BC8 for consistency with IAS 18 and other
parts of D20.

This characterisation is consistent with EITF Issue 00-21 Revenue Arrangements with Multiple
Deliverables, paragraph 16, second sentence.



Customer relationship intangible assets

The AASB suggests deleting paragraph 11 of the draft Consensus, which says that
customer relationship intangible assets created or enhanced by customer loyalty
programmes are recognised if they meet the recognition criteria in IAS 38 Intangible
Assets. Paragraph 11 adds nothing to the guidance provided by IAS 38. The AASB
considers that it is unhelpful to touch briefly on this issue without discussing the concerns
of some constituents that, because the restrictive recognition criteria in IAS 38 would
preclude recognition of many customer relationship intangible assets although award
credits would be recognised as liabilities under IAS 18, financial statements may fail to
provide a fair presentation of the overall financial effect of customer loyalty programmes.
Nevertheless, the AASB does not disagree with the accounting treatment mentioned in
paragraph 11 of D20.

The AASB disagrees with using the phrase “recognised only if” in paragraph 11 of D20, if
that paragraph is retained. It is biased because it emphasises the prohibition of
recognising such assets if they fail to meet the recognition criteria in IAS 38, but could be
interpreted to imply that an entity may elect not to recognise such assets when they do
meet the recognition criteria in IAS 38. The AASB recommends that, if paragraph 11 is
retained, the abovementioned phrase be amended to “recognised if, and only if,”,
consistent with paragraph 21 of IAS 38.

If you have queries regarding any matters in this submission, please contact Jim Paul
(jpaul@aasb.com.au) or myself.

Yours sincerely

i

. . Ve ’
D avmo B2 D %d&}%

David Boymal
Chairman



