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Sir David Tweedie 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
LONDON EC4M 6XH 
United Kingdom 

Via "Open to comment" page on www.iasb.org 
and ifric@ifrs.org 

Dear Sir David 

Comments on D1/2010/1 Stripping Costs in the Production Stage of a Surface Mine 

Thank you for the opportunity to comment on the IASB Draft Interpretation D1/2010/1Stripping Costs 
in the Production Stage of a Surface Mine. CPA Australia, The Institute of Chartered Accountants 
(The Institute) and the National Institute of Accountants (the Joint Accounting Bodies) have considered 
this draft interpretation (01) and our comments follow. 

The Joint Accounting Bodies represent over 180,000 professional accountants in Australia. Our 
members work in diverse roles across public practice, commerce, industry, government and academia 
throughout Australia and internationally. 

We do not support the issue of the interpretation, as we do not consider there to be significant 
divergence in practice amongst entities currently applying IFRS. The majority of entities in Australia 
apply IFRSs through the capitalisation of stripping costs and amortising these across the life of the 
mine. This approach recognises the mine as a whole rather that the components of mineral ore that 
become accessible. This approach is well understood by preparers and users of financial statements. 

On discussion with members in the mining industry, we are told that the illustrative example provided 
is unlikely to practically depict a typical mining operation and therefore is unlikely to illustrate the point 
being made by the IASB on specific identification of components. Typical mining operations could 
change in size and scale during the operation, will comprise various qualities of ore, will likely contain 
multiple economic deposits areas within a pit and thereby any separation of costs on stripping versus 
routine waste clearing is near impossible. Further these practical considerations mean that specific 
identification of the ore body cannot be reliably determined. 

To the extent that the costs can be directly attributable to the body of ore as a whole, we consider that 
the requirements of paragraphs 7, 16 and 17 of lAS 16 Property, Plant and Equipment are sufficiently 
clear to recognise and enable capitalisation. We do not consider that a separate interpretation is 
needed in this regard. 

Further the introduction of terminology such as 'systematic process', 'incidental operations' 'more 
aggressive process' is likely to result in different interpretations as what is expensed versus 
capitalised, thereby the interpretation is unlikely to add any new logic or explanation over and above 
what exists currently. 



If you have any questions regarding this submission, please do not hesitate to contact either Mark 
Shying - (CPA Australia) at mark.shying@cpaaustralia.com.au, Kerry Hicks (The Institute) at 
kerrv.hicks@charteredaccountants.com.au or Tom Ravlic (NIA) at tom.ravlic@nia.org.au. 

Yours sincerely 
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Chief Executive Officer 
CPA Australia Ltd 
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Chief Executive Officer 
Institute of Chartered Accountants in 
Australia 

cc: Kevin Stevenson - Chairman of the Australian Accounting Standards Board 
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Chief Executive Officer 
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